Politika

Savet ministara EU: Srbija nedovoljno brzo napreduje u oblasti vladavine prava

Zastava EU; Foto: Evropski pokret u Srbiji

BRISEL – Savet ministara EU pozdravlja ukupne rezultate koje je Srbija do sada postigla u pregovorima o članstvu, uz žaljenje što napredak u oblasti vladavine prava nije išao brzinom koja se očekuje od zemlje koja vodi pregovore, prenosi N1.

RTS je imao uvid u nacrt zaključaka Saveta ministara EU o proširenju i svim zemljama u tom procesu, koji bi 8. decembra Savet ministara opštih poslova trebao da usvoji, u kom se pohvaljuje angažman Srbije u različitim inicijativama regionalne saradnje i pozdravlja nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Navodi se da Savet ministara EU očekuje da se Srbija uključi u dijalog u “dobroj nameri i u duhu kompromisa, kako bi postigla sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum u skladu sa međunarodnim pravom i pravnom tekovinom EU”.

Osim toga, EU pozdravlja činjenicu da je Srbija do sada otvorila 18 od ukupno 35 poglavlja i prihvatila novu metodologiju proširenja.

RTS dodaje da se u tekstu navodi da Savet EU poziva Srbiju da demonstrira političku volju, znatno ubrza reforme i pruži konkretne rezultate u oblasti prava, kao i u drugim osnovnim oblastima. Takođe poziva da se u narednom periodu fokusira na najvažnije i najhitnije reforme, posebno na ispunjavanje prelaznih merila za poglavlja 23 i 24, što uključuje izgradnju nezavisnog i efikasnog pravosuđa, ustavne reforme, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Ponavljamo svoj poziv Srbiji da garantuje bezbedan i povoljan ambijent za nesmetano ostvarivanje slobode izražavanja i nezavisnosti medija”, piše u nacrtu.

RTS navodi da ministri EU naglašavaju potrebu da se “osigura pravilno funkcionisanje demokratskih institucija” i pozivaju parlamentarne i političke snage da se angažuju u međustranačkom dijalogu koji vodi Evropski parlament, da bi bio postignut “širok međustranački i društveni konsenzus o reformama u vezi sa EU”.

Povezani članci

Vučić i Tači: Puna primena sporazuma o pravosuđu

EWB

Žaje: Ekonomski rezultati u Srbiji ne doprinose poboljšanju za sve delove društva

EWB

Joksimović: Do kraja godine predlog o dodeli sredstava Srbiji iz Fonda solidarnosti EU

EWB