Politika

Savet SP: Vladavina prava i odnosi sa Kosovom ključni na putu Srbije ka EU

Zastava Evropske unije; Foto: Pixabay

BRISEL – Savet za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije (EU) i Srbije saopštio je, posle današnjeg sastanka, da su napredak u poglavljima 23 i 24 o vladavini prava i proces normalizacije odnosa sa Kosovom u okviru poglavlja 35 ključni za tempo pregovaračkog procesa Srbije na putu ka članstvu u Uniji.

Savet je pozdravio opredeljenje Srbije za regionalnu saradnju, korake koje je preduzela na sprovođenju akcionih planova za poglavlja o vladavini prava (23 i 24) i napredak u dijalogu Beograda i Prištine, koji se odvija uz posredovanje EU.

To je omogućilo da od prethodnog sastanka budu otvorena brojna poglavlja u pregovorima o ulasku Srbije u EU, navodi se u saopštenju i podseća da je ukupno otvoreno deset poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Savet ohrabruje Srbiju da ojača reformske napore i fokusira se na efikasno sprovođenje i praćenje reformi u oblastima vladavine prava, osnovnih prava, nezavisnosti demokratskih institucija, javne administracije, kao i na razvoj funkcionalne tržišne ekonomije i unapređenje poslovne klime.

Potrebno je da Srbija na vreme ispuni obaveze iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24, dodaje se u saopštenju objavljenom na sajtu EU.

Savet za stabilizaciji i pridruživanje je uzeo u obzir predsedničke izbore u Srbiji održane početkom aprila i pozdravlja nastavak rada nove vlade na ostvarenju strateškog cilja Srbije – članstva u EU. Birači na izborima su, prema kancelariji OEBS za demokratske institucije i ljudska parava (OEBS/ODIHR), imali izbor između kandidata koji su mogli slobodno da se nadmeću u pravnom okviru koji pogoduje sprovođenju demokratskih izbora. Savet SP očekuje da će Srbija ispuniti sve preporuke OEBS/ODIHR.

Kada je reč o dijalogu uz posredstvo EU, Savet je ukazao na potrebu da Beograd i Priština rade na novoj fazi, čiji je cilj sveobuhvatna normalizacija, a svi do sada postignuti sporazumi u okviru dijaloga moraju se potpuno ispuniti, bez daljih odlaganja.

O nedavno pokrenutom unutrašnjem dijalogu o Kosovu, Savet SP je zauzeo pozitivan stav i očekuje da dovede do napretka u procesu normalizacije.

Savet je pozdravio učešče Srbije u misijama i operacijama u sklopu Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike i ponovio poziv da se Srbija pre pridruživanja uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Srbija je dobila pohvale za ponašanje u rešavanju migrantske i izbegličke krize, kao i za odlučnost da se bori protiv terorizma i radikalizacije, dodaje se u saopštenju.

Regionalna saradnja i dobri susedski odnosi su ključni deo proširenja i procesa stabilizacije i pridruživanja i treba da doprinose stabilnosti, pomirenju i klimi pogodnoj za rešenje otvorenih bilateralnih odnosa i nasleđa prošlosti, ukazuje se u saopštenju.

Savet za stabilizaciji i pridruživanje sa zadovoljstvom je registrovao konstruktivni angažman Srbije u brojnim regionalnim inicijativama za saradnju u Jugostočnoj Evropi i ohrabruje Srbiju da nastavi da jača dobre susedske odnose, zaključuje se u saopštenju.

Povezani članci

Građani Srbije informisani o neželjenim efektima zapadnih, ali ne i ruskih i kineskih vakcina

EWB

Petković: Viola fon Kramon opsesivno napada Aleksandra Vučića

EWB

PSG bojkotuje izbore, traži izveštaje EU o vladavini prava i stanju u medijima

EWB