fbpx
European Western Balkans
Politika

Savet usvojio Plan rasta za Zapadni Balkan

Zastava EU; Foto: Evropska unija

BRISEL – Nakon što je krajem aprila Evropski parlament dao zeleno svetlo za usvajanje Plana rasta, plan je usvojen u utorak na sednici Saveta EU čime je formalno završena procedura usvajanja ovog instrumenta, za koji iz EU najavljuju da će podržati reforme vezane za pristupanje regiona Evropskoj uniji i poboljšati ekonomski rast.

Kako je navedeno u saoštenju, Plan rasta pokriva period od 2024. do 2027. godine tokom kog će državama regiona biti na raspolaganju 2 milijarde evra u grantovima i 4 milijarde evra u zajmovima.

Prema usaglašenom tekstu, kako bi povukle predviđena sredstva, države iz regiona moraće da ispune niz reformi koje se odnose na vladavinu prava, poštovanje principa demokratije, institucionalne reforme i preduzimanje neophodnih koraka kako bi se osiguralo da sredstva ne budu zloupotrebljena.

EU namerava da Planom rasta za Zapadni Balkan udvostruči ekonomiju zemalja regiona u narednih deset godina. Ovaj plan je u novembru 2023. godine predložila Evropska komisija.

Kako je prošle nedelje javio RTS, Srbiji će na raspolaganju biti 1,6 milijardi evra, a stvarni iznos iskorišćenih sredstava će zavisiti od sprovedenih reformi u oblasti vladavine prava, demokratskih institucija, normalizacije odnosa sa Prištinom.

Povezani članci

Poslanica Evropskog parlamenta Moreti položila cveće ispred Ribnikara

EWB

Avionom EU u Srbiju stigla medicinska oprema iz Kine

EWB

Srbija glasala za Rezoluciju Ujedinjenih nacija o agresiji Rusije na Ukrajinu

EWB