fbpx
European Western Balkans
Politika

Savet za spoljne poslove o ublažavanju uticaja ruske agresije na region

Ministri spoljnih poslova Balkana sa Đuzepom Boreljom; Foto: Evropska unija

BRISEL – Savet za spoljne poslove Evropske unije održao je u ponedeljak stratešku diskusiju o tome kako EU može da pomogne u ublažavanju uticaja ruske agresije na Ukrajinu na Zapadni Balkan.

Ministri su razmotrili moguće akcije EU za dalje fokusiranje političkog angažmana EU u regionu i ocenili na koji način je moguće pomoći partnerima sa Zapadnog Balkana da povećaju svoju otpornost prema trećim akterima i hibridnim pretnjama, navodi se u saopštenju za javnost.

„Svi naši partneri osećaju direktan uticaj koji ruski rat izaziva širom sveta: na cene energije nestašicu hrane i inflaciju. Moraćemo da prilagodimo našu finansijsku podršku ovim novim potrebama, a u ove akcije ćemo uključiti naše partnere kako bismo ublažili posledice ove nadolazeće krize”, rekao je Đuzep Borel, Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Tokom radnog ručka ministrima spoljnih poslova EU pridružili su se kolege iz šest partnera sa Zapadnog Balkana, i razgovarali o budućnosti regiona na putu ka Evropskoj uniji.

Savet je pozdravio izbor onih partnera koji su u potpunosti usklađeni sa spoljnom politikom i sankcijama EU i izrazio jasno očekivanje da će se svi partneri u regionu, posebno zemlje kandidati, posvetiti evropskim vrednostima i evropskoj spoljnoj politici.

Ministri su takođe pozvali partnere sa Zapadnog Balkana da razmišljaju i deluju više strateški kada su u pitanju njihovi domaći problemi, reforme i rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja.

Na Savetu ministara spoljnih poslova EU bilo je reči i o situaciji u Bosni i Hercegovini, a ponovljena je posvećenost EU perspektivi Bosne kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Zaključeno je da su povlačenje reformi i demontaža državnih institucija neprihvatljivi i nekompatibilni sa evropskom perspektivom.

O dijalogu Beograd-Priština ministri su ponovili očekivanja o punom poštovanju i primeni svih dosadašnjih sporazuma i progresivnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Povezani članci

Fajon i Bilčik: Tokom dijaloga se nije govorilo o snižavanju cenzusa

EWB

Srbija danas otvara dva nova pregovaračka poglavlja

Aleksandar Ivković

Poslanici Socijaldemokrata u EP podržali građane tokom devetog protesta “Srbija protiv nasilja”

EWB