fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Savet za stabilizaciju i pridruživanje danas u Beogradu

BRISEL – Savet za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije biće održan danas u Beogradu, a cilj sastanka je razmatranje napretka u sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Na četvrtom po redu satanku Saveta dve strane razgovaraće o napretku i izazovima Srbije na putu evrointegracija, kao i o odnosima Brisela i Beograda.

Ovom prilikom još jednom će biti potvrđena i evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

Kako je Tanjugu rečeno u Briselu, u pitanju je redovni sastanak na tehničkom nivou čija agenda prati strukturu i teme godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija.

Zemlje članice EU su se na sastancima radnog tela koje prati proširenje i zemlje u procesu pristupnih pregovora usaglasile oko agende o kojoj će se danas razgovarati u Beogradu.

Očekuje se da će se među temama današnjeg sastanka naći pitanje saradnje sa Tribunalom u Hagu, uklađivanje zajedničke spoljne i bezbednosne politike između Srbije i EU, ali i pitanje slobode medija u Srbiji, kao i ocena nedavno održanih predsedničkih izbora.

Očekuje se da će Srbija biti pohvaljena od strane EU za napredak u oblasti ekonomskih reformi i konsolidaciju budžeta. EU bi još jednom trebalo da naglasi važnost reformi i usklađivanja sa evropskim standardima u oblasti vladavine prava u Srbiji.

Još jedna tema o kojoj bi trebalo da se razgovara jeste nastavak normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Delegaciju EU na ovom satanku predvodiće šefica Odeljena za Srbiju u Generalnom direktorijatu za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije Ketrin Vent.

Na čelu delegacije Srbije biće direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Ksenija Milenković.

Povezani članci

Srbija danas otvara dva nova poglavlja

EWB

Koalicija 27: Nema napretka u poglavlju 27, životna sredina nije prioritet Vlade

EWB

CEP organizuje onlajn radionicu o pregovaračkom procesu “Otvoreno o evropskim integracijama”

EWB