fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Savetu za regionalnu saradnju dodeljena godišnja nagrada portala EWB

Nemanja Todorović Štiplija, Majlinda Bregu; Foto: EWB

BEOGRAD – European Western Balkans dodelio je danas nagradu Savetu za regionalnu saradnju (RCC) za, kako se navodi u tekstu nagrade, njegovu “nepokolebljivu posvećenost evropskoj budućnosti regiona, kontinuirano jačanje regionalne saradnje i povezivanje regiona kroz podršku ukidanju troškova rominga na Zapadnom Balkanu, kao i principijelno promovisanje i rad na unapređenju ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu”.

European Western Balkans svake godine nagrađuje pojedince i organizacije za njihov doprinos evropskim integracijama regiona. Nagrada je ustanovljena 2019. godine, povodom pete godišnjice ovog portala. Prvi dobitnik nagrade bio je tadašnji ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Nikola Dimitrov, dok je 2020. godine nagradu dobila evropska poslanica Tanja Fajon.

Generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu primila je nagradu u ime ove organizacije na ceremoniji održanoj na marginama Beogradskog bezbednosnog foruma danas u Beogradu.

Majlinda Bregu; Foto: EWB

„Hvala portalu European Western Balkans što ste odlučili da ukažete čast RCC-u dodelom ove nagrade. Oduševljena sam i uzbuđena jer se naporan rad i zalaganje ne priznaju na ovaj način baš svaki dan. Mi smo zaista evropski zapadni Balkanci, regionalna organizacija koja se ponosi postizanjem opipljivih rezultata za naše građane”, rekla je Bregu.

Ona je dodala da RCC deluje u domenu javnih politika – a to je nešto što obično nije lako vidljivo široj javnosti.

“Međutim, sve što radimo je usmereno na poboljšanje života građana Zapadnog Balkana i njihovo približavanje jedni drugima i Evropi. Zbog toga smo ponosni što smo odigrali važnu ulogu u uvođenju besplatnog rominga na Zapadni Balkan, dok nastavljamo radeći na smanjenju troškova rominga između EU i našeg regiona. A to nije jedina stavka u našoj Agendi. Tu su i uzajamno priznavanje profesionalnih i akademskih kvalifikacija, slobodno putovanje za građane unutar Zapadnog Balkana samo s ličnim kartama, aktivnosti koje se odnose na zaštitu životne sredine i klimatske promjene u okviru našeg regionalnog zelenog programa, nastavak digitalizacije, osnaživanje žena i mladih da bi se zaustavio odliv kvalifikovane radne snage. To je ono što radimo dobro.bolje.regionalno,“ rekla je Bregu na ceremoniji dodele nagrade.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans istakao je da je ovo prvi put da godišnja nagrada EWB-a dodeljuje jednoj organizaciji, odnosno Savetu za regionalnu saradnju.

Nemanja Todorović Štiplija; Foto: EWB

“Verujemo da su zajednički napori koje je RCC uložio u evropeizaciju i ekonomsku integraciju regiona od njegovog osnivanja 2008. godine nepovratno oblikovali Zapadni Balkan nabolje. Jedan od najvažnijih uspeha u ovoj godini bilo je ukidanje troškova rominga na Zapadnom Balkanu. Zajedno s inicijativama koje je RCC pokrenuo tokom pandemije COVID-19 i njegovim radom na Zajedničkom regionalnom tržištu, ove aktivnosti pokazuju koliko je uloga RCC-a u regionu postala nezamjenjiva. Nadamo se da će ova nagrada predstavljati mali doprinos njihovoj motivaciji da nastave sa svojim važnim poslom”, rekao je Štiplija.

Povezani članci

Francuska ponuda – blef ili iskrena nova šansa?

Filip Lukić

Na šta ukazuju komentari Evropske komisije o slobodi medija u Srbiji?

Sandra Maksimović

Predstavljena Deklaracija o evropskom partnerstvu sa Balkanom

EWB