fbpx
European Western Balkans
Politika

Savez za Srbiju za neposredan dijalog sa predstavnicima EP, ne i sa vlastima

Osnivačka skupština Saveza za Srbiju; Foto: SzS

BEOGRAD – U saopštenju na zvaničnom sajtu Saveza za Srbiju, ova opoziciona koalicija pozdravila je angažovanje predstavnika EP u Srbiji, ali takođe najavila da nije spremna na dijalog kojim će ove nedelje posredovati bivši evropski poslanici Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

“Pozdravljamo angažovanje EP i spremni smo da sa njenim predstavnicima razgovaramo o situaciji u Srbiji kao i o sprovođenju zahteva stručnog tima protesta „Jedan od pet miliona“ za uspostavljanje uslova za demokratske izbore, koji bi se implementirali minimum devet meseci pre izbora”, stoji u saopštenju SzS.

Međutim, naglašava se da savez nije spreman na bilo kakve pregovore sa vlašću o izborima koji bi bili održani na proleće 2020. godine, jer je za takve pregovore kasno.

Sličnu poruku poslala je i potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) i narodna poslanica Marinika Tepić.

“Vreme je isteklo, zakasnelo se za prolećne izbore, nijedan od naših zahteva i protesta ‘1 od 5 miliona’ nije primenjen ni jedan dan, evo ni danas čak, a kamoli devet meseci koliko je minimum. Naravno, sa predstavnicima EU uvek želimo neposredan dijalog, ali ne i sa predstavnicima režima koji su najpre upravo tu Skupštinu posramili i unizili, a potom i celo društvo i sistem, vladajući mržnjom, strahom i represijom”, izjavila je Tepić.

Predsedništvo Ujedinjene Demokratske stranke takođe smatra da temelj za potencijalni dijalog sa vlastima treba uspostaviti neposrednim razgovorima predstavnika opozicije sa EU.

Naglašava se da razgovori ne bi doveli do promene odluke stranaka o bojkotu.

“Dijalog koji bi se vodio u kontekstu održavanja izbora u redovnom roku bi zapravo bilo samo pregovaranje sa vlašću o izlasku na neslobodne i nepoštene izbore, a u takvoj farsi svakako nećemo učestvovati”, navodi predsedništvo Ujedinjene DS.

Savez za Srbiju danas je otpočeo kampanju za bojkot po zemlji, a udruženje “1 od 5 miliona” je izjavilo da prisustvo misije OEBS-a nije potrebno, jer vlast nije ispunila uslove za fer izbore do 1. septembra.

Povezani članci

Nacrt izveštaja Vladimira Bilčika o Srbiji pred AFET-om 9. februara, usvajanje rezolucije u maju

EWB

Mekalister danas sa predstavnicima vlade i opozicije

EWB

Vašingtonski sporazum: Zašto se vlast poziva na moratorijum koji je istekao prošle godine?

EWB