fbpx
European Western Balkans
Politika

Savez za Srbiju za odlaganje izbora uz posredovanje EU

Protest "1 od 5 miliona", jun 2019; Foto; Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – U poslednjih nekoliko dana više predstavnika Saveza za Srbiju iznelo je predlog o odlaganju izbora zakazanih za 21. jun i naglasilo da očekuje podršku institucija Evropske unije za tu ideju.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović je u intervjuu za emisiju Kvaka 23 u nedelju izjavio da se preko Evropskog parlamenta pokušava, posredno, odlaganje izbora.

On je dodao i da izbori zakazani za 21. jun treba da budu odloženi iz zdravstvenih razloga, ali i zato što su pravna država i sloboda medija ukinuti.

“Za takvu akciju nije kasno. Savez za Srbiju na tome mesecima insistira i da ima kontinuiranu komunikaciju sa ljudima iz Evropske komisije i Evropskog parlamenta. Namera SzS je skupi što više opozicionih stranaka i da vaninstitucionalnim i institucionalnim sredstvima nateramo vlast da se izbori odlože, pošto izbori 21. juna nisu izbori. Kroz grupaciju stranka koja postoji, i koja će se širiti, cilj SzS je da zajednički izađu na buduće izbore i pobede Vučića”, objasnio je Stefanović prenose Južne vesti.

U međuvremenu, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac istu ideju je spomenuo u pismu Sergeju Staniševu, predsedniku Partije evropskih socijalista, čiji je DS pridruženi član.

“U potpunosti razumem Vašu zabrinutost zbog odluke o bojkotu izbora, ali u situaciji kada nema ni minimalnih uslova za održavanje demokratskih izbora i kada izbori predstavljaju pretnju po zdravlje građana – drugačija odluka nije ni bila moguća. Stoga bi bilo veoma važno kada bi Partija evropskih socijalista podržala nastavak misije predstavnika EP u stvaranju uslova za slobodno izjašnjavanje građana i odlaganje izbora u Srbiji,” naveo je Lutovac u svom pismu.

Ranije je Stanišev uputio pismo podrške Lutovcu i osudio pokušaje preuzimanja Demokratske stranke “nelegitimnim, pa čak i nelegalnim sredstvima”, aludirajući na sednicu glavnog odbora koji je deo članova stranke pokušao da zakaže mimo odluke predsednika.

I predsednik Dveri Boško Obradović, koji je ušao u drugu nedelju štrajka glađu ispred Narodne skupštine Srbije, izjavio je juče da se nada da će Evropska unija (EU) čuti „vapaj“ i neće stati na stranu vlasti jer „put kojim je krenuo aktuelni režim nije dobar i ne vodi ka dobrome“, prenosi Beta.

„Nadam se da EU neće sebi dozvoliti da bude na strani jednog nedemokratskog, zdravstveno nebezbednog i protivustavnog izbornog procesa jer bi to značilo da EU nije na strani Srbije, odnosno da ne želi dobro srpskom narodu i državi“, rekao je Obradović na konferenciji za novinare kod stepeništa Skupštine Srbije gde štrajkuje glađu.

Vučić: Ako dođe do rasta broja zaraženih, izbori neće biti glavna tema

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da “izbori neće biti glavna tema” ukoliko u zemlji bude problema sa koronavirusom i porasta broja zaraženih, prenosi N1.

“Odlaganja izbora neće biti ako stvari budemo kontrolisali. Ali ako bude problema sa rastom broja zaraženih koji ne možemo da kontrolišemo, za nas je zdravlje na prvom mestu. Država će reagovati spremno i odgovorno u cilju zaštite života ljudi”, rekao je Vučić nakon obilaska radova u Kliničkom centru.

On je dodao da ne želi da sluša zahteve za odlaganje izbora zbog opasnosti od zaraze od istih ljudi koji su u vreme pandemije i policijskog časa organizovali proteste ispred zgrade Predsedništva i na Vračaru.

Povezani članci

Varhelji: Srpske vlasti da procesuiraju sve slučajeve nasilja nad novinarima

EWB

Miščević: Iskoristiti šansu za EU

EWB

Delegacija Evropskog parlamenta za Srbiju raspravljaće o budućnosti demokratije u Srbiji 4. novembra

EWB