fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Savković i Novaković: Normalizacija odnosa znači uzajamno priznanje i saradnju

Foto: Medija centar

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine znači uzajamno prizanje i saradnju između društva, isatkli su u emisiji „Pravi ugao“, autorke i voditeljke Ljubice Gojgić, gosti Marko Savković ispred Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Igor Novaković ispred ISAC fonda.

Fokus emisije bila je inicijativa i poziv nevladinih organizacija upućen vlasti i opoziciji da postignu što širu saglasnost o brzom okončanju procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, ubrzanju evropskih integracija, regionalne saradnje na temeljima ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja sa susedima i produbljivanje saradnje sa NATO. „Novu spoljnopolitičku inicijativu“ potpisali su do sada 18 organizacija i bila je predstavljena juče u Medija centru. 

Obojica sagovornika bliska su mišljenju da je ovakva inicijativa neophodna jer Srbija nema usklađenu spoljnu politiku, ne postoje jasno definisani spoljnopolitički prioritet i interesi. Primetno je da postoji stalna licitacija na koji od stubova spoljne politike Srbija treba da se osloni.

Evropske integracije neophodne zbog modernizacije i reforme, ali ih koči pitanje Kosova

Na postavljeno pitanje novinarke, da li je u svetu koji se brzo menja, neophodno oslanjanje na jednu stranu, Marko Savković ističe da su zemlje koje imaju višestranu saradnju sa velikim silama, već su u Evropskoj uniji. Takve zemlje imaju dovoljan manevarski prostor da razvijaju intenzivnu saradnju sa Kinom, dok se zemljama Zapadnog Balkana šalje upozoravajući signal. Razlog da se taj signal prati, jeste jednostavno pitanje, sa kime najviše trgujemo i jasno je da su to zemlje EU.

Pokrenuto je i pitanje šta raditi da se proces evropskih integracija ubrza u Srbiji, jer je jasno da proširenje EU nije u planu u skorijem periodu, što potvrđuje i izjava ministarke Francuske.

Postoji saglasnost među sagovornicima da je teško zamisliti modernizaciju i reformu društva, a da ona nije u kontekstu evropskih integracija. Igor Novaković smatra da proces sprovođenja reformi i njihova uspešnost u velikoj meri diktira položaj Srbije, trenutno nije realno da se modernizacija ni Srbije ni ostalih država kandidata desi ubrzo.

U velikoj meri sam proces evropskih integracija Srbije kreće se sporije zbog pitanja Kosova. Sam proces normalizacije traje već 20 godina, a jedna od ključnih stvari jeste uspostavljanje vladavine prava svuda, što se u kontekstu Kosova pre svega odnosi na sever Kosova koji je ostavljen u limbu. Kako je dijalog u zastoju zbog uvođenja taksi, postavlja se pitanje šta zapravo znači normalizacija? Ni u sklopu unutrašnjeg dijaloga nije postignut konsenzus šta Srbija želi da postigne iz ovog procesa. Proces normalizacije, prema Savkoviću, neminovno znači uzajamno priznanje, a u kojim granicama, zavisiće od verifikacije građana, bilo na referendumu, bilo na izborima. Sa druge strane, Igor Novaković ističe da je suštinski važna normalizacija između društava. Način na koji se dve zajednice posmatraju, nabijen je negativnom energijom i predrasudama, društva su duboko polarizovana, a normalizacija svakako mora da obuhvati prevazilaženje tog jaza.

Nova spoljopolitička inicijativa poziva na regionalnu saradnju sa susedima i saradnju sa NATO-om

Igor Novaković; Foto: Medija centar

Apel nevladinih organizacija uključio je i regionalnu saradnju sa susedima, naglašavajući da je takva saradnja neophodna za dobrobit građana. Podrazumeva se iz ove inicijative, da će Srbija držati do nepromenjivosti granica sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Srbijom. Razlog zašto je ova tačka važna, prema predstavniku BCBP-a, jeste problem nepoverenja između zemalja u regionu, zatim problem zapaljive retorike rukovodstava koja je vidljiva na komemoracijama koje kao da čine produženje rata i retorike devedesetih. Takođe, poglavlja EU zavise od regulisanja odnosa sa susedima, što uključuje i rešene granice.

Kao poslednja stavka ove inicijative, pominje se intenzivna saradnja sa NATO. Sagovornici su saglasni da postoje razumni argumenti protiv, gde je neophodno uključiti stav građana, ali ukoliko postoji vojna neutralnost kao deo zvanične politike, potrebno je da se jasno definiše šta neutralnost u ovom kontekstu znači. Bez obzira na to što se može biti članica EU, bez da se postane ujedno i članica NATO, stav Igora Novakovića je da Srbiju geopolitička realnost upućuje na NATO.

Za sva ova pitanja, neophodno je da se usaglase stavovi vlasti i opozicije, pa zatim usvojiti Strategiju spoljne politike, jer se ova pitanja odnose na najviše državne interese. Ovaj dokument je takav da poziva na dijalog, uključujući i one koji se ne slažu uopšte sa napisanim. Inicijativa koju pokreću organizacije civilnog društva, jeste apel, jer neko mora da pokrene raspravu o ključnim državnim interesima.

Povezani članci

Civilno društvo u borbi protiv korupcije – iskustva iz „stare“ Evrope

EWB

Evropski komesar Stilijanides u poseti Srbiji

EWB

Novi saziv Narodne skupštine: Šansa za prekid sa lošim parlamentarnim praksama

Sofija Popović