fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Sedma sednica POSP-a u sredu i četvrtak u Beogradu

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Sedma sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju (POSP) i pridruživanje Evropske unije i Srbije će biti održana 20. i 21. decembra 2017. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije u Beogradu.

Na sednici će prisustvovati poslanici Narodne skupštine koji su članovi odbora i poslanici Evropskog parlamenta iz svih poslaničkih grupa.

Sednicom će kopredsedavati Edvard Kukan, predsednik delegacije Evropskog parlamenta i slovački poslanik u EP i Vladimir Orlić, na čelu delegacije Narodne skupštine Republike Srbije.

Poslanici će, tokom dvodnevne sesije, razmeniti mišljenja sa predstavnikom Vlade Srbije i predstavnikom predsedavajućeg Saveta EU, koji je do kraja 2017. godine Estonija. Na sednici će učestvovati i Sem Fabrizi, Ambasador Evropske unije u Srbiji, koji će prisustvovati u ime Evropske komisije.

Glavna tema sastanka biće, kao i ranijih godina, odnos Srbije i EU i napredak Srbije na njenom evopskom putu.

Nakon dvodevnog sastanka, očekuje se da učesnici usvoje zajedničku Deklaraciju sa preporukama Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije.

Šesti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije održan je 13. i 14. septembra 2017. godine u Strazburu, u sedištu Evropskog parlamenta.

Tokom sastanka su razmenjena mišljenja, između ostalog, o stanju pregovora o pristupanju i odnosima Evropske unije i Srbije, dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, zaštiti osnovnih prava i sloboda, sa posebnim osvrtom na rodnu ravnopravnost i nasilje u porodici, ulozi i funkcionisanju nezavisnih državnih organa, ekonomskom razvoju Srbije, itd.

Deklaracijom je pozdravljen konstruktivan i dobro pripremljen pristup Srbije pregovorima, značajni koraci Beograda u dijalogu sa Prištinom, napori Srbije u podeli tereta boreći se sa migrantskom krizom, ali se poziva na postepeno usklađivanje spoljne i bezbednosne politike sa EU i dalje napore u reformi pravosuđa, antikorupcijske politike i garantovanje potpune nezavisnosti nezavisnim državnim organima.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije nastao je stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2013. godine, sa ciljem razmatranja odnosa između Srbije i Evropske unije i svih važnih političkih i ekonomskih pitanja u procesu evropskih integracija Srbije.

Sastoji se od podjednakog broja poslanika Narodne skupštine i Evropskog parlamenta, a sastaje se, po pravilu, najmanje dva puta godišnje, po jednom u Beogradu i Strazburu.

Na kraju svakog zasedanja, usvaja se Deklaracija sa preporukama koja se upućuje Savetu za stabilizaciju i pridruživanje, kao i institucijama Srbije i Evropske unije.

Povezani članci

Kakva je ispunjenost izbornih reformi na dan dolaska posrednika iz EU?

Aleksandar Ivković

Tanji Miščević francuski orden za zasluge

Marina Zec

Bugarska donirala Srbiji četiri miliona dinara

EWB