fbpx
European Western Balkans
Politika

Sednica Skupštine sutra, poslanici Saveza za Srbiju nastavljaju bojkot

Velika sala Narodne skupštine; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je za sutra u 10 sati prvu sednicu Skupštine u vreme vanrednog stanja, a na dnevom redu su potvrđivanje uvođenja vanrednog stanja i odredbi donetih tokom istog, prenosi N1. 

Opozicioni poslanici stranaka i pokreta koji čine Savez za Srbiju neće prisustvovati sednici. Kako su istakli, takva odlika je doneta jer ne žele svojim prisustvom da podržavaju gaženje Ustava.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac rekao je da će opozicija biti prisutna u holu Skupštine tokom sednice, dodajući da će parlament služiti tome da se potvrde odluke jednog čoveka i da se pokazuje da je odluka SZS da bojkotuje ispravna.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić poručio je da niko iz postojećeg režima neće izbeći podvlačenje crte zbog kršenja zakona i ugrožavanja ljudskih sloboda.

“Primenjuju se mere restrikcije života, ljudi se ostavljaju danima u kućama, penzionerima se ne dozvoljava da na dostojanstven način brane svoj život, sve mere su apsolutno neprimerene postojećoj situaciji, a rezultati su najgori u regionu”, naveo je Tadić.

On je ocenio da predsednik Srbije nije izbegao da uspostavi viši nivo nenormalnosti u društvu tokom vanrednog stanja i istakao da je u čitavom regionu broj umrlih manji nego u Srbiji.

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, rekao da oni ne žele da učestvuju u sednici Skupštine Srbije jer je ona “farsa i predstava”.

Aleksić je napomenuo da da je sazvana sednica dokaz da je Skupština u službi Valde Srbije i da je sve obrnuto, te da “parlament umesto da kontroliše Vladu, on servisira Vladu i predsednika”. On je takođe najavio protest poslanika opozicije ispred Narodne skupštine u četvrtak u 18 sati zbog najavljenog policijskog časa od tog dana do ponedeljka ujutro.

Antonijević: Neprimerena formulacija Vladinog dopisa Skupštini

U dopisu Parlamentu, Vlada je polazeći od odredaba članova Ustava, a s obzirom na to da je dalje širenje zarazne boelsti COVID-19 na teritoriji RS ograničeno i da se nalazi pod kontrolom nadležnih zdravstvenih organizacija i državnih organa, konstatovala da su se stekli uslovi da se Skupština sastane.

“Vlada smatra da Narodna skupština kad se sastane treba da radi po sledećem dnevnom redu: predlog odluke o potvrđivanju Odluke o proglašeju vanrednog stanja; predlog zakona o potvrđivanju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja”, napisano je u dopisu.

Kako je na svom Tviter nalogu napisao Milan Antonijević, izvršni dikrektor Fonda za otvoreno društvo, ovakva formulacija je neprimerena.

“Neprimerena formulacija u dopisu skupštini gde Vlada “smatra da Narodna skupština kad se sastane treba da radi po sledećem dnevnom redu.” Gde se zaturila podela vlasti u ovom smatranju?”, napisao je Antonijević.

Povezani članci

Usvojen izveštaj o Srbiji na Odboru za spoljne poslove u Evropskom parlamentu

EWB

Fridom haus: SNS nastavlja da vrši pritisak na medije, opoziciju i civilno društvo

EWB

RTS: Bez saglasnosti unutar EU za otvaranje novih poglavlja sa Srbijom u junu

EWB