fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Šef delegacije EP za posmatranje izbora: Razmotrićemo sve aspekte izbornog procesa

Poslanik EP Tajs Reten; Foto: Instagram

BEOGRAD – Poslanik Evropskog parlamenta iz redova socijaldemokrata (S&D) Tajs Reten koji predvodi Delegaciju EP za posmatranje predstojećih izbora kaže za portal European Western Balkans da će EP razmotriti sve aspekte izbora. Poslanici će preliminarne rezultate i zaključke misije saoštiti u ponedeljak, 4. aprila.

“Čast mi je što sam došao u Srbiju da posmatram vanredne parlamentarne i predsedničke izbore kao šef Delegacije Evropskog parlamenta koja je deo Međunarodne posmatračke misije koju vodi OEBS”, kaže Reten.

Kako je objasnio, tokom boravka u Beogradu misija za posmatranje izbora sastaće se sa širokim spektorm kandidata, partija, zvaničnika, ljudi iz izborne administracije ali i drugih zainteresovanih strana.

“Razmotrićemo sve aspekte izbora, uključujući pravni okvir, izbornu adminsitraciju, političko okruženje i tok izborne kampanje, stanje u medijima, položaj nacionalnih manjina kao i participaciju žena”, objašnjava Reten.

Kako je najavio, dan nakon izbora članovi misije održaće konferenciju za štampu o svojim preliminarnim nalazima i zaključcima.

Reten je poslanik EP koji dolazi iz Holandije.  Bio je poslanik u holandskom parlamentu kao član Radničke partije Fransa Timermansa.  Nakon ostavke poslanice Kati Piri, Reten postaje Evroparlamentarac u poslaničkoj grupi S&D.  U Evropskom parlamentu, između ostalog, obavlja dužnosti člana Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Srbije i EU (POSP).

Pored Retena, članovi Delegacije će biti izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik (Evropska narodna partija), izvestilac iz senke za Srbiju iz grupe “Obnovimo Evropu” Klemen Grošelj, poslanik nemačkih demohrišćana (CDU) Sven Simon, poslanik grupe Evropskih konzervativaca i reformista iz Rumunije Kristijan Terhes, Jakop Dalunde iz redova evropskih Zelenih i poslanik grupe Identitet i demokratija iz Slovačke Ivan David.

Ovo je prvi put da Evropski parlament šalje Delegaciju za posmatranje izbora u Srbiju. U proteklih dvadeset godina, više Delegacija posmatralo je izbore u susednim zemljama, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Severnu Makedoniju. Delegacije za posmatranje izbora dolaze na poziv države u kojoj se izbori održavaju.

Povezani članci

Dačić: Pristup SAD se promenio, pojedine države EU igraju dvostruku igru

EWB

Civilni sektor: Optimističan razgovor sa Mogerini

EWB

Predsednik Evropskog parlamenta Tajani u sredu u Beogradu

EWB