fbpx
European Western Balkans
Energetika i životna sredina

Šef pregovaračke grupe: Do kraja 2019. Srbija spremna za poglavlje o životnoj sredini

Foto: pixabay

BEOGRAD – Drugi nacrt pregovaračkih pozicija za Poglavlje 27 – Životna sredina – Srbija bi trebalo da dostavi do decembra ove godine, a očekuje se da će do kraja 2019. biti spremna za njegovo otvaranje, rekao je šef pregovaračke grupe Ivan Karić, prenosi Euractive.rs.

Prilagođavanje Srbije sa standardima EU u ovoj obalsti koštaće, kako se trenutno procenjuje, 11,5 milijardi evra, što čini ovo poglavlje jednim od najskupljih za primenu.

Karić je dodao i da će Ministarstvo tražiti prelazne periode za sektore tretmana otpadnih voda, upravljanja komunalnim otpadom i industrijske direktive.

Za tretman otpadnih voda Srbija će morati da izgradi 359 novih postrojenja i više od 10.000 kilometara kanalizacije, a ukupni troškovi iznosiće 3,8 milijardi evra.

Što se tiče komunalnog otpada, u planu je da do 2020. bude reciklirano 50%, a do 2025. 65%, dok je, prema podacima iz 2016, reciklirano samo 3%.

Prilagođavanje u oblasti industrijskog zagađenja podrazumeva izdavanje itengrisanih dozvola za više od 200 kompanija.

“Cilj priprema za poglavlje 27 je da unapredimo životnu sredinu, da je čuvamo, da razvijamo ‘zelenu’ ekonomiju kao priliku za jačanje domaće privrede i otvaranje radnih mesta u ekološki vrednoj proizvodnji”, zaključio je Karić.

Povezani članci

Maša: EU podržava Srbiju u suočavanju sa klimatskim promenama

EWB

Investicije u zaštitu životne sredine – 14 milijardi evra

EWB

Nedelja energije u Beogradu

EWB