fbpx
European Western Balkans
Politika

Šefovi diplomatija Finske i Švedske u Beogradu

Zastave Švedske i Finske; Foto: Pixabay

HELSINKI – Ministri spoljnih poslova Finske i Švedske, Timo Soini i Margot Valstrom, boraviće od danas do 11. oktobra u zajedničkoj poseti Srbiji, Kosovu i Makedoniji.

Oni će tokom ove posete, prve ovakve vrste, u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, a glavne teme razgovora biće evropske integracije Srbije i situacija na Zapadnom Balkanu.

Uoči posete, u saopštenju finskog Ministarstva spoljnih poslova se ističe da te dve zemlje podržavaju evropske integracije Zapadnog Balkana i ističu značaj regionalne saradnje i dobrih susedskih odnosa.

Inače, ideja je da se zajedničkom posetom ukaže na bliske veze između Finske i Švedske, dodaje se u saopštenju objavljenom na sajtu finskog Ministarstva.

Soini i Valstrom će posetiti i Prištinu gde će razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Bedžetom Pacolijem i drugim zvaničnicima.

Pored razgovora o saradnji Kosova sa Finskom i Švedskom i evropskoj agendi Kosova, Soini će u Prištini prisustvovati pokretanju zajedničkog projekta čiji je cilj unapređenje administracije pri zatvorima.

Dvoje ministara će posetiti i Makedoniju gde će se sastati sa premijerom Zoranom Zajevom i ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim.

Povezani članci

EU: Kasni implementacija energetskih sporazuma između Kosova i Srbije

EWB

Održan okrugli sto za parlamente zemalja Zapadnog Balkana u procesu proširenja

EWB

Miščević i Rot o evropskim integracijama Srbije

EWB