fbpx
European Western Balkans
Region

Šekerinska: Mešanje u naš strateški cilj nije prijateljsko

Zgrada Sobranja Makedonije; Foto: Wikimedia Commons / Stefan Didam

SKOPLJE – Nova vlada u Skoplju pojačava nastojanja u cilju ulaska Makedonije u NATO, tvrdeći da će članstvo u toj vojnoj alijansi zaštititi zemlju od ruskog mešanja u njene unutrašnje poslove.

“Uticaji koji predstavljaju mešanje u taj strateški cilj nisu od pomoći, niti prijateljski”, rekla je ministarka odbrane Makedonije Radmila Šekerinska u intervjuu koji je prošle nedelje u Skoplju dala agenciji Blumberg.

“I pre izbora vlade, bili smo svedoci određenog ”curenja” informacija o pokušajima Rusije da ostvari uticaj u ključnim političkim i bezbednosnim sferama, i zabrinuti smo zbog njih. Verujemo da članstvo Makedonije u NATO-u može da učini kraj tim pokušajima”, rekla je Šekerinska.

Od juna, i prve promene državnog rukovodstva za više od deset godina, Makedonija pokušava da oživi napore u cilju pristupanja Evropskoj uniji i NATO-u, navodi Blumberg.

Šekerinska je rekla da vlada premijera Zorana Zaeva nastoji da popravi odnose sa Grčkom – koja, zbog spora oko imena, blokira pokušaje Makedonije da uđe u NATO – i posveti se internim reformama tokom perioda od devet meseci radi “što skorijeg” ulaska u Severnoatlantsku vojnu alijansu.

Makedonija mora da se pozabavi pitanjima vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa, koja su trenutno viđena kao problem kada je reč o ulasku Makedonije u NATO, rekla je Šekerinska.

“Ostaćemo posvećeni ostvarivanju tih reformi, ali ćemo nastaviti da tražimo od zemalja članica NATO-a da cene te napore, uzmu u obzir rezultate i donesu odluke što pre,” rekla je ministarka.

Nastojeći da sledi primer Crne Gore, koja je u junu pristupila NATO-u, Makedonija će u 2018. godini povećati budžetska izdvajanja za odbranu, koja trenutno iznose manje od jedan odsto BDP, rekla je Šekerinska.

Šekerinska, koja je takođe zamenik premijera Makedonije, pozdravila je prošlonedeljnu posetu potpredsednika SAD Majkla Pensa Crnoj Gori, ističući da je ta poseta predstavljala “ključnu poruku” koja je otklonila sve ranije sumnje u pogledu posvećenosti Vašingtona NATO-u i regionu.

“Te sumnje su iščezle”, ističe Škerinska.

Povezani članci

Brdo-Brioni sutra u Kranju

EWB

Brnabić: Regionalna saradnja jedan od prioriteta Srbije

EWB

Emanuel Makron: Cilj samita u Trstu bezbednost na Balkanu

EWB