fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Sem Fabrici: Ekonomski razvoj i rast u Srbiji je važan u kontekstu pristupa EU

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

KOPAONIK – Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici zaključio je na poslednjem panelu prvog dana Kopaonik biznis foruma 2019, pod nazivom Drugačija EU – drugačije partnerstvo, da je ekonomija izuzetno važna u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji.

Prema njegovoj proceni statusa pregovora sa EU Srbija je trenutno na “pravom koloseku”.

Na panelu, na kojem su učestvovali i ambasadori Rumunije, Nemačke i Sjedinjenih Država u Srbiji, Fabrici je ocenio da je u oblasti vladavine prava ostvaren ograničen napredak, kao i da se tu treba fokusirati na reforme u oblasti pravosuđa, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ljudskim pravima i slobodi medija.

“Važan je ekonomski razvoj i rast u Srbiji u kontekstu pristupa EU. Makroekonomska konsolidacija je ostvarena. Brojke su dobre, deficit pada, zaposlenost raste, ima još puno reformi, u državnoj upravi, u oblasti borbi protiv korupcije, sve ono što je važno za poslovno okruženje i da se privreda postavi na održive temelje”, naglasio je Fabrici, uz napomenu da privreda mora dalje da raste.

Šef Delegacije EU pre toga govorio je na panelu o evropskim integracijama, zajedno sa šeficom pregovaračkog tima Tanjom Miščević i izvršnim direktorom Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji Milanom Antonijevićem. Drugi dan foruma počeo je  obraćanjem generalnog direktora Direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijana Danijelsona.

Povezani članci

Više novca za EU Kandidate

EWB

Ekonomske reforme u procesu pristupanja Evropskoj uniji

EWB

Čakrabarti: Srbija je ekonomski lider regiona

EWB