fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Senator Ron Džonson: SAD podržava pronalaženje fleksibilnog rešenja

Ron Džonson i Aleksandar Vučić; Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

BEOGRAD/PRIŠTINA – Američki Senator Ron Džonson posetio je juče i danas Prištinu i Beograd. Tom prilikom susreo se sa predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem, kao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Džonson, član Republikanske stranke, istakao je večeras da će američka administracija pod predsednikom Donaldom Trampom podržati i dati prostor predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da pronađe fleksibilno rešenje za kosovsko pitanje

“Mi znamo koju odgovornost imamo i da imamo šta da ponudimo. Nećemo nametnuti nikakvo rešenje. Podržaćemo predsednika Vučića i dati mu prostora da pronađe flesibilno rešenje”, rekao je Džonson.

Ranije, u intervjuu za Glas Amerike, rekao da SAD žele da daju prostor Beogradu i Prištini da rešenje nađu u Briselu.

“Jednom kada postignete neki dogovor, razmotrićemo da li postoji bilo kakva zabrinutost, ali sada želimo da damo prostor Kosovu i Srbiji da pod okriljem EU, nađu rešenje. Ponavaljam, to neće biti lako, ali verujem da postoji iskrena želja da se pronađe rešenje”, rekao je Džonson.

Debate su podstakle reakcije u obe zemlje, ali i podele na međunarodnoj sceni na one koji bi prihvatili takvo rešenje ako se strane slažu i one koje se protive takvim idejama zbog posledica koje bi takvo rešenje moglo imati na region Zapadnog Balkana ali i šire, navodi Glas Amerike i dodaje da je Džonson ocenio da su takve zabrinutosti legitimne.

Prilikom susreta sa Tačijem i Haradinajem, Džonson je razgovarao o dijalogu, jačanju mira i celokupnoj situaciji u regionu.

 

Povezani članci

Lajčak: Međunarodne organizacije su “oči i uši” na Kosovu

EWB

Kosovska pregovaračka platforma: primedbe Tačija i opozicije

EWB

Vučić i Tači upoznali Makrona sa trenutnim stanjem dijaloga

EWB