fbpx
European Western Balkans
Evropa

Šengen korak bliže proveri putnika iz zemalja bez viza

Šengen viza;

BRISEL – Odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode usvojio je danas nov nacrt zakona koji predviđa da državljani trećih zemalja, kojima nisu potrebne vize pri ulasku u Šengen zonu, među kojima je i Srbija, moraju da zatraže odobrenje nadležnih organa EU.

Tako je Evropski sistem za putne informacije i odobrenja( ETIAS) ušao u institucionalne procedure EU i postao je korak bliži svojoj primeni, koja predviđa uvođenje dodatnih provera za građane koji su do sada uživali bezvizni režim za ulazak u Šengen.

Ukoliko se, kako se očekuje do kraja 2018. godine, dobije saglasnost Evropskog parlamenta i Saveta EU, nove procedure važiće za sve građane trećih zemlja koji su do sada uživali povlastice vizne liberalizacije, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da u pitanju nije ”uvođenje viza” već da se radi o ”jednostavnijem i za putnike prihvatljivijem režimu”.

”Građani zemlja koje su dobile viznu liberalizaciju i dalje će moći da putuju bez viza, ali će morati da pre ulaska u Šengenski prostor dobiju jednostavno putno odobrenje. To će omoguoćiti identifikaciju osoba koje predstavljaju rizik kada je reč o nelegalnoj migraciji i bezbednosti pre nego što stignu na granicu i tako značajno pojačati bezbednost spoljnih granica”, navodi se u dokumentu Evropske komisije.

U Evropskoj komsiji izadali su i detaljno uputstvo kako će funkcionisati budući evropski mehanizam za priklupljanje informacija o putnicima i njihovu autorizaciju.

”Putnici će morati da popune onlajn zahtev na za to posebno napavljenoj internet stranici ili aplikaciji. Popuna formulara ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta i neće zahtevati više dokumentacije od one iz pasoša ili sličnog dokumenta”, navodi se u Evropskoj komisiji.

Ukoliko osoba koja putuje nije u mogućnosti da sama popuni formular, to umesto nje može učiniti treće lice.

”Elektronska uplata takse od pet evra po aplikaciji biće neophodna za sve podnosioce zahteva starije od 18 godina. Podnošenje novog zahteva i ponovno plaćanje takse biće neophodni tek po isteku važenja putne dozvole, što je pet godina ili do isteka važenja pasoša”, navodi se u dokumentu predloga.

Očekuje se da će velika većina zahteva, više od 95 procenata, biti automatski odobrena, a da će podnosilac zahteva o tome odmah dobiti i obaveštenje.

U slučaju neodređenog ishoda, automatski proces će biti prebačen na manuelnu obradu, a u posebnim slučajevima to vreme odgovora na zahtev se može produžiti do dve nedelje. Podnosiocu zahteva odgovor, bilo to odobrenje ili odbacivanje dozvole za putovanje, stiže putem elekstronske pošte.

U slučaju odbijenog zahteva, postojaće i mogućnost žalbe.

”Po dolasku na granični prelaz Šengena pasoška kontrola će elektronski pročitati putni dokument i kroz različite baze podataka proveriti i postojanje validnog putnog odbrenja. U slučaju da ne postoji odobrenje ETIAS-a, putnik će biti vraćen sa granice i neće mu biti dozvoljen ulazak u EU”, navodi se u predlogu Komsije.

U Evropskoj komisiji ponavljaju da bi ova procedura trebalo da bude značajno jednostavnija i kraća u odnosu na nekadašnje vađenje viza, kao i da će jednom dobijena dozvola ETIAS biti validna za neograničen broj ulazaka.

Planirani je da interne procedure oko uvođenja Evropskog sistema putnih informacija i odbrenja budu zavrešene od kraja 2018. godine.

Povezani članci

Evropska narodna partija glasala, Orbanov Fides suspendovan

EWB

Evropski desničari otpočeli izbornu kampanju

EWB

Deklaracija EU-NATO: Transatlantska bezbednosna saradnja važnija nego ikad

EWB