fbpx
European Western Balkans
Region

Server: Nisam siguran da će sve zemlje regiona ući u NATO

Danijel Server; Foto: Tanjug

PODGORICA – Profesor na američkom Univerzitetu “Džon Hopkins” i ekspert za Balkan, Danijel Server, smatra da Moskva nikada neće odustati od Crne Gore i kaže da nije siguran da će sve zemlje regiona krenuti stopama Crne Gore i ući u NATO.

“Možda se sve nadaju da će se to desiti, ali do sada su se samo Makedonija i Kosovo obavezale da im je cilj ulazak u Alijansu, kada ispune neophodne uslove. Bosna i Hercegovina i Srbija oklevaju, iz očiglednih razloga. Alijansi će biti dobro i bez njih, ali je veliko pitanje da li bi ovim zemljama bilo bolje sa NATO-om i da li su spremne da naprave neophodne reforme”, rekao je Sever za podgoričku Pobjedu.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da će Srbija u oktobru naredne godine biti domaćin NATO vojne vežbe i da li je to čini bližom Alijansi, Server odgovara da će ova zemlja razmotriti sve opcije.

“Ne postoji ništa neizbežno vezano za ulazak u NATO, to je organizacija koja prihvata samo one koji su spremni da naprave neophodne reforme i da daju pozitivan doprinos Alijansi. Srbija će uzeti u obzir sve svoje mogućnosti”, kaže Server.

On pojašnjava da je poseta potpredsednika SAD Majka Pensa prošla veoma dobro, sa jasnom reafirmacijom posvećenosti Trampove administracije vrednostima Alijanse i protiv ruskog nedoličnog ponašanja na Balkanu.

“Signal je jasan: vrata Alijanse su otvorena za one koji su kvalifikovani i žele da uđu”, kaže Server.

On upozorava da bez obzira na podršku SAD zvaničnoj Podgorici, Moskva nikada neće odustati od Crne Gore.

“Ruski marifetluci su jeftini i ponekad vrlo efikasni. Moskva je dala Podgorici i mnogim drugim glavnim gradovima regiona dobre razloge da budu privrženiji NATO-u a ne Rusiji, koja je uostalom regionalna sila kojoj opada moć. Rusija regionu može da ponudi samo destabilizaciju”, objašnjava Server.

Server je rekao da ne zna za plan da Alijansa gradi baze u Crnoj Gori, ali pretpostavlja da su sve crnogorske baze u izvesnom smislu NATO baze, kaže upitan da NATO planira izgradnju baze na teritoriji Crne Gore.

Povezani članci

EU ne razmatra uvođenje sankcija Dodiku

EWB

Junker: Zemlje Zapadnog Balkana da reše granične sporove pre članstva

EWB

Dodik: Referenduma o otcepljenju RS neće biti 2018

EWB