fbpx
European Western Balkans
Politika

Server: Nisam siguran da je Beograd spreman na reciprocitet

Danijel Server; Foto: Tanjug

VAŠINGTON – „Nisam siguran da je Beograd spreman na reciprocitet, iako Kurti to sa pravom traži“, rekao je u intervjuu za Glas Amerike Danijel Server, profesor Univerziteta Džon Hopkins, komentarišući zahtev novog premijera Kosova Aljbina Kurtija da odnosi Beograda i Prištine budu zasnovani na recipročnim merama.

Server je istakao da ne očekuje značajnije pomake u odnosima dveju strana dok se u Srbiji ne završe parlamentarni izbori, zakazani za 26. april.

Server se osvrnuo i na pitanje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama. On je ocenio da članstvo Kosova u Interpolu i UNESCO „može biti rešeno za jedan sat“, dok je prijem u Ujedinjene nacije ocenio kao „mnogo teže pitanje“.

„Kada je reč o Ujedinjenim nacijama to je mnogo teže pitanje jer će, potpuno nezavisno od Beograda, Moskva to skupo pokušati da naplati od Vašingtona. Što Vašington neće želeti da učini”, ocenio je u intervjuu za Glas Amerike profesor Univerziteta Džon Hopkins Danijel Server.

On je ocenio i da pozicija predsednika Kosova Hašima Tačija nakon formiranja nove Vlade „nezavidna“, ali da će Tači pokušati „da ostane u igri“.

“Jedan od pokazatelja je i uloga koju je imao u zaključenju pisma o namerama o uspostavljanju aviolinije, čemu je posredovao ambasador Ričard Grenel, specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine. Međutim, Ustavni sud Kosova doneo je odluku da su pregovori sa Beogradom odgovornost kosovske vlade, a ne parlamenta ili predsednika. Ovo je poslednja godina koju će Tači provesti na funkciji predsednika i to u kohabitaciji sa svojim žestokim političkim protivnicima“, istakao je Server.

Povezani članci

Treći sastanak Vučića i Kurtija u Berlinu, dogovoren nastavak dijaloga

Sofija Popović

Kukan: Srbija pokazuje transformativnu moć i daje primer regionu

EWB

Ambasador Holandije: Zemlje moraju da imaju nezavisno pravosuđe pre ulaska u EU

EWB