fbpx
European Western Balkans
Politika

Server: Srbija da uskladi spoljnu politiku sa EU

Danijel Server; Foto: Tanjug

VAŠINGTON – Od Srbije se ne očekuje da ne sarađuje sa Rusijom već da svoju spoljnu politiku uskladi sa politikom Evropske unije, ako je ulazak u Uniju njeno strateško opredeljenje, kaže Danijel Server, analitičar Škole za napredne međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins.

Komentarišući izjave visokog američkog zvaničnika Hojt Brajan Jia tokom posete Beogradu o tome da Srbija ne može zauvek da sedi na dve stolice, Server za Glas Amerike kaže da on lično to govori već godinama a američka administracija dugo nije obraćala pažnju.

„Da ne bude zabune, ne verujem da je to rekao zbog mene. Ja to govorim, kao što ste primetili, već godinama, a administracija dugo nije obraćala pažnju.”

On je takođe dodao da misli da je u proteklih godinu dana, zbog pokušaja puča u Crnoj Gori, dešavanja u Makedoniji, pritiska na predsednika Srbije Vučića, Rusija pokazala svoje namere jasnije nego u prošlosti

Takve, jasno pokazane namere Rusije na Balkanu, verovatno i izazivaju komenatare poput Hojt Jia o “dve stolice” objašnjava Server.

On dodaje da niko ne traži ni od jedne evropske zemlje da nema dobre odnose sa Rusijom, ali postoji razlika između dobrih odnosa i spoljne politike usaglašene sa EU.

“Nema zapadnoevropske zemlje, da iskoristim zastareli termin, nema članice EU, koja ima rusku bazu na svojoj teritoriji, osim Srbije koja je kandidat za članstvo”, navodi Server.

Na pitanje šta se tačno očekuje od Beograda, on odgovara da se Hojt mora pitati šta je zvanični zahtev, ali da misli da je jasno da se Amerikanci i zapadni Evropljani suprostavljaju davanju diplomatskog imuniteta ruskoj bazi u Nišu.

“Jasno je da bi NATO voleo da se ta baza ukloni ako je to moguće ili mnogo jasnije pretvori u civilnu instituciju nego što je slučaj danas. Danas ona očigledno ima dvostruku upotrebu i ta institucija služi i za Rusiju i Srbiju kao simbol konkretnih veza Moskve i Beograda”, kaže Server.

“Voleli bismo da vidimo veću izvesnost u pogledu srpskog odupiranja ruskoj propagandi, mnogo jasniji izbor Zapada od strane Beograda. To je teško. Vučić je možda veoma moćan u Srbiji danas, ali nije svemocan, i ako razgovarate sa ljudima unutar njegove vlade, a očigledno u slučaju njegovog ministra odbrane i nekih drugih, oni su vrlo upadljivo orijentisani prema Rusiji i to je problem koji traži rešenja, ali tokom vremena.”

Ne mislim da išta mora da se uradi sutra, ali Srbija mora da krene da se okreće ka Zapadu, naglašava Server.

Komentarišući izjave ministra odbrane Aleksandra Vulina povodom stava koji je izneo Ji, Server kaže “da bi Vulin imao mnogo veći krediblitet da se žalio na mnogo snažnije izjave koje su dolazile od ruskog ambasadora i Moskve, ali se naravno nije žalio na to”.

“On je očigledno pristrasan, proruski pristrasan. EU i SAD očekuju određenu jasnoću od svojih partnera, posebno onih koji žele da se pridruže Uniji. Ostavimo po strani NATO, jer Srbija ne želi da se pridruži NATO-u, iako mislim da nije sasvim zatvorila vrata, ali situacija sedenja na dve stolice postaje neodrživa. To znači da je potrebna jasna orijentacija srpske vlade”, ocenio je Server.

On dodaje da je sasvim jasno da postoje snage unutar srpske vlade, koje su donekle fanatično proruski nastrojene i to nije kompatibilno sa članstvom u EU.

Danijel Server zaključuje da Jieva poruka u Beogradu ne predstavlja promenu, nego samo naglašavanje dosledne američke politike prema Balkanu.

On je takođe izrazio nadu da američki diplomata neće biti jedini glas sa tom porukom, već da će mu se pridružiti i zvaničnici iz Brisela.

Povezani članci

Merkel: O nastavku dijaloga Beograda i Prištine nakon izbora na Kosovu

EWB

Brnabić: Radna grupa za dijalog u petak ili naredne sedmice

EWB

Čap: Članstvo Srbije bilo bi korisno i za EU

EWB