fbpx
European Western Balkans
Region

Server: Zajednički ulazak u EU nije dobra ideja

Danijel Server; Foto: Tanjug

PODGORICA – Crna Gora i Srbija suočavaju se sa drastično različitim izazovima u ispunjavanju uslova za pristupanje Evropskoj uniji (EU) i nije dobra ideja da se u paketu povežu, izjavio je profesor na američkom Univerzitetu Džon Hopkins i ekspert za Balkan Danijel Server.

On je u intervjuu podgoričkoj Pobjedi kazao, komentarišući novu strategiju EU, po kojoj bi Srbija i Crna Gore ušle u Uniju 2025. godine, da pravilo mora biti individualni pristup.

“Crna Gora bi trebalo da se kvalifikuje za članstvo na osnovu svojih zasluga, u svom vremenskom periodu. Isto bi trebalo da važi i za Srbiju. Sada se već približava kraj 2017. godine sumnjam da će bilo koja zemlja biti u potpunosti kvalifikovana mnogo pre 2025. godine”, kazao je Server.

On je upozorio da Moskva pokušava da pravi probleme za balkanske zemlje koje žele da se pridruže NATO-u i EU.

“Oni koji vole da sarađuju sa retrogradnom regionalnom silom poput Rusije imaju pravo da to i rade. Oni koji žele da se priključe Zapadu i uživaju u sigurnosti i ekonomskoj dobrobiti svog rada, treba da budu jasni u odbijanju ruskih retrogradnih projekata”, rekao je Server.

Povezani članci

Avramopulos: Zabrinjavajući porast nacionalizma na Balkanu

EWB

Mogerini: Zapadni Balkan se može osloniti na EU

EWB

Kocijas: Podrška Skoplju ka EU ako se reši spor oko imena

EWB