fbpx
European Western Balkans
Region

Šest ekonomija Zapadnog Balkana podržalo agendu u oblasti investicija

Foto: RCC / Radonja Srdanović

TIVAT – Predstavnici šest ekonomija Zapadnog Balkana podržalo je Regionalnu agendu reformi u oblasti investicija (RIRA), na ministarskom sastanku Investicione komisije za Jugoistočnu Evropu (SEEIC) održanom danas u Tivtu, u Crnoj Gori.

Cilj Regionalne agende reformi u oblasti investicija je veća usklađenost investicionih politika šest ekonomija Zapadnog Balkana sa standardima Evropske unije (EU) i međunarodnim dobrim praksama u okviru strategije Jugoistočna Evropa 2020, Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i predpristupnih procesa te procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Regionalna agenda reformi u oblasti investicija će biti predstavljena, te uspućena na razmatranje i odobrenje premijera iz regiona povodom predstojećih samita šest ekonomija Zapadnog Balkana u Sofiji i Londonu koji se održavaju 17. maja, odnosno 10. jula 2018.

Učesnici sastanka prihvatili su Ministarsku izjavu kojom će se utrti put za buduće aktivnosti regiona na unaprijeđenju investicionog okruženja, industrijskog razvoja, pristupa finansijskim sredstvima kao i za podršku strateškim sektorima. Učesnici su prepoznali vodeću ulogu zajedničke radne grupe za investicije Investicione komisije za Jugoistočnju Evropu i CEFTA-e kao glavne regionalne platforme za provođenje mera utvrđenih u delu Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor posvećenog investicijama.

Istovremeno su podržane ekonomije učesnica Investicione komisije u pripremi i provođenju njihovih pojedinačnih planova i reformi u skladu sa Regionalnom agendom reformi u oblasti investicija i pozvali ih da pojedinačno nastave sa bliskom saradnjom i koordinacijom sa koordinatorima Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor i odgovarajućim resornim institucijama radi njegove efikasne provedbe.

Sastanak na kome su se okupili ministri, pomoćnici ministara ekonomije kao i viši službenici zaduženi za portfolije investicija iz regiona zajednički su organizirali Ministarstvo ekonomije Crne Gore i Saveta za regionalnu saradnju (RCC).

Ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić obratila se skupu kao domaćin i izrazila zadovoljstvo finalizacijom ovog značajnog koraka u provedbi Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA) kojeg su usvojili premijeri iz regiona na samitu šest ekonomija Zapadnog Balkana prošlog jula u Trstu.

„Ovim se dokumentom postavljaju temelji ozbiljnom radu na agendi reformi u oblasti investicija pojedinačnih ekonomija Zapadnog Balkana, ali i da je regionu konkurentna, za investicije pogodna perspektiva te se na taj način omogućava da region postane atraktivna destinacija za ulaganja, pri čemu se svakoj od ekonomija pruža prilika da iskoriste komparativne prednosti ovog procesa“, rekla je Sekulić.

Zamenik generalnog sekretara Veća za regionalnu saradnju Gazmend Turdiu pohvalio je region za iskazanu predanost provedbi i praćenju prioriteta utvrđenih Višegodišnjim akcionim planom za regionalni ekonomski prostor.

Dodao je da je krajnji cilj Regionalne agende reformi u oblasti investicija da se poboljša atraktivnost regiona za strane firme kao i one koje dolaze iz regiona te se na taj način omogući veći priliv investicija i ostvari veći stepen preduzetničke delatnosti, trgovine i na kraju otvore radna mesta.

„Regionalnom agendom reformi u oblasti investicija utvrđuje se put za stvaranje dinamičnog investicionog prostora u šest ekonomija Zapadnog Balkana, pri čemu se prioriteti privatnog sektora stavljaju u središte pažnje, a prepoznaju se i razvojni prioriteti pojedinačnih ekonomija iz regiona. Ovo je proces i svi smo mi zajedno njegovi vlasnici. To vlasništvo nosi i odgovornost i stoga trebamo nastaviti snažnu koordinaciju naših kapaciteta i resursa kako bi se uspješno mogli pozabaviti izazovima koji su pred nama”, rekao je Turdiu, saopšteno je iz RCC.

Povezani članci

Haradinaj i Tači aktivirali upravljački tim za statut ZSO

EWB

Merkel: Nemačka podrška ulasku BiH u EU i NATO

EWB

Mogerini o samitu u Trstu: Vrata EU su otvorena za Balkan

EWB