fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Šesta Beogradska NATO nedelja počinje sutra

Foto: CEAS

BEOGRAD – Šesta Beogradska NATO nedelja, u organizaciji Centra za evroatlantske studije, održaće se 7. i 8. novembra. Veliki broj zvaničnika, stručnjaka i predstavnika civilnog društva okupiće se u prestonici Srbije radi diskusije o najznačajnijim temama iz oblasti regionalne i globalne bezbednosti, kao i mnogih drugih.

Konferenciju će otvoriti Nj. E. Kajl Skot, Ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji, Robert Pščel, viši oficir za Rusiju i Zapadni Balkan u odeljenju NATO-a za javnu diplomatiju, Ivica Dačić, srpski ministar spoljnih poslova i Jelena Milić, direktorka CEAS-a.

Glavne regionalne teme o kojima će se voditi diskusija biće prilike i budući planovi za saradnju između Srbije i NATO-a, glavni zaključci sa NATO Samita uz poseban osvrt na Zapadni Balkan, procena stabilnosti i bezbednosne situacije na Zapadnom Balkanu, uključujući postignuća i šanse politika Evropske unije i evroatlantskih integracija i izazovi koji prate pregovore Beograda i Prištine i uticaji na regionalnu stabilnost potencijalnog sveobuhvatnog multidimenzionalnog sporazuma, navodi se u najavi.

Među drugim temema naći će se i saradnja u oblastima bezbednosti i odbrane iz globalne perspektive, skandinavski modeli vojne neutralnosti, glavni izazovi NATO-a i druge.

Konferencija će se sastojati od devet panela, od kojih će prva četiri biti posvećena regionalnim temama i održaće se prvog dana, dok će drugi dan biti uglavnom posvećen globalnim izazovima.

Pored uvodnih govornika, neki od učesnika biće i general-potpukovnik Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Nj. E. Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji, Nj. E. Tomas Šib, ambasador Nemačke u Srbiji, Džejms Apaturai, zamenik pomoćnika generalnog sekretata NATO-a za politička pitanja i bezbednosnu politiku, Džefri Gedmin, viši saradnik Škole za spoljne poslove Univerziteta u Džordžtaunu, Edvard Džozef, bivši zamenik šefa misije OEBS-a na Kosovu, Endrju Mihta, Dekan Fakulteta za međunarodne i bezbednosne studije Džordž C. Maršal Evropskog centra za sigurnosne studije u Nemačkoj, i mnogi drugi.

Povezani članci

Stoltenberg: Koronavirus ne ugrožava NATO operacije

Tanjug

Dačić: Uska veza između proširenja EU i očuvanja bezbednosti

EWB

Kiska: Članice NATO se drže zajedno, jedni drugima čuvamo leđa

EWB