fbpx
European Western Balkans
Društvo

Šesta sednica Nacionalnog konventa o EU: Brnabić o ekonomiji zasnovanoj na inovacijama

Foto: EWB

BEOGRAD – Srbija ostaje posvecana evorpskim integracijama, bez obzira na izazove koji čekaju Evropsku uniju u 2019. godini, poput Bregzita i izbora za EP, izjavila je premijerka Ana Brnabić i dodala da će Srbija nastaviti da radi na reformama.

Ona je na sednici Nacionalnog konventa o EU rekla da je Kosovo najvažnije političko pitanje koje Srbija mora da reši zbog sebe, a ne zato što je neko uslovljava.

Srbija će, kazala je, nastaviti da bude pouzdan i predvidiv partner Briselu te da će nastaviti i strukturne reforme koje su započete i u kojima su postignuti veliki rezultati.

Navela je da je Srbija u 2018. godini imala rast 4,4, odsto, da je nezaposlenost pala na 11,3 odsto, da su finansije stabilne već tri godine, te da je javni dug pao na oko 50 odsto BDP.

“Ove godine će strane investicije dostići oko tri milijarde evra što znači da se Srbija posmatra kao predvidivo i stabilno poslovno okruženje”, rekla je Brnabić i dodala da je pred Srbijom rešavanje problema preduzeća u većinskom ili potpunom državnom vlasništvu.

Premijerka je rekla da se moraju nastaviti strukturne ekonomske reforme, da je najteži deo završen, te da se zato ušlo u još jedan aranžman sa MMF, takozvani aranžman “čuvarkuća”.

“Imaćemo potpuni fokus na reformi poreske uprave, a još veći na gušenju sive ekonomije, koja po nekima dostže i do 30 odsto”, rekla je Brnabić.

Akcenat je i na vladavini prava, bez koje sve reforme padaju u vodu, jer su nezavisno sudstvo i borbe protiv kriminala i korupcije takođe stub ekonomskih reformi koje će omogićiti jednakost svih građana.

Rekla je i da je fokus vlade da se krene u transformaciju ekonomije zasnovane na investicijama na ekonomiju zasnovanu na inovacijama i znanju i da je to jedina šansa da se napravi korak od sedam mislja i ostvari osnov za brz i održiv ekonomski rast, poptu rasta u Irskoj, čija je ekonomija zanosvana samo na inovacijama, a ima godišnju stopu rasta od 9 odnosno 10 odsto.

Osnova za to, kazala je, reforma obrazovnog sistema i modernizacija obrazovanja, što je i priorite ove vlade.

Brnabić je navela da su ulaganja u infrastrukturu u obrazovanju 100 miliona evra.

Istakla je da država ulaže i u zdravstvo, uvećanje prava radnika, te socijalne karte, poljoprivredu.

Premijerka je kazala da će uvođenje socijalnih karata pomoći regulsisanje socijalnih davanja.

“Kako se ne bi desilo da sa audijem A8 dolaze po socijalnu pomoć, što se sada dešava”, rekla je Brnabić

Ona je istakla važnost saradnje sa civilnim društvom i Nacionalnim konventom.

Povezani članci

CEP: Serija balkanskih predsedavanja EU šansa za Srbiju

EWB

NKEU priprema sveobuhvatan izveštaj o merama Vlade tokom vanrednog stanja

EWB

Dodela priznanja Doprinos godine Evropi 2017

EWB