fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Šesta sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije

Zastave Evropske unije; Foto: Evropski parlament

STRAZBUR / BEOGRAD – Šesta sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU biće održana 13. i 14. septembra u Evropskom parlamentu u Strazburu, saznaje European Western Balkans.

Na sednici će učestvovati članovi odbora, a koji su poslanici Narodne skupštine Republike Srbije i poslanici u Evropskog parlamenta iz svih poslaničkih grupa. Nakon dvodnevne sesije očekuje se da parlamentarci usvoje zajedničku Deklaraciju sa preporukama Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije. Sednicom će ko-predsedavati Eduard Kukan, slovački poslanik u evropskom parlamentu i Vladimir Orlić, narodni poslanik u skupštini Srbije.

Prema saznanjima European Western Balkans, tokom dvodnevne sesije, poslanici oba parlamenta, razmeniće mišljenja sa Danijelom Šaerom, ambasadorom Estonije u Srbiji, s obzirom da Estonija u drugoj polovini ove godine predsedava Savetom EU. Na ovoj sednici u dijalogu će ispred Evropske komisije učestvovati Veva Ruiz, direktorka za Zapadni Balkan u direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju, kao i Eduard Auer, rukovodilac odeljenja za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove. U radu Odbora će učestvovati i Ksenija Milenković, ispred ministarstva za evropske integracije Republike Srbije.

“Predstojeći sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i priduživanje je dobra prilika da se otvoreno razgovara o izazovima i problema Srbije u procesu pristupanja EU. Razgovaraćemo o pitanjima osnovnih prava i sloboda, funkcionisanja demokratskih institucija i uloge parlamenta u procesu integracije Srbije. Štaviše, posmatramo sa posebnim interesom i dugo čekani dijalog u Srbiji o budućnosti Kosova i želimo da naučimo od naših partnera kako će ovaj dijalog funkcionisati“, rekao je za European Western Balkans, ko-predsedavajući odbora Eduard Kukan.

Kukan je najavio raspravu o ljudskim pravima, sa posebnim naglaskom na rodnoj ravnopravnosti i nasilju u porodici i rekao da je pre samo nekoliko meseci, Evropski parlament naglasio značaj ovih pitanja u kontekstu regiona Zapadnog Balkana.

Poslanici će razmatrati i pitanja pristupnih pregovora Srbije, dijaloga Beograda i Prištine, ulogu nezavisnih regulatornih tela, pitanja iz oblasti ekonomije, zapadnobalkanske migracione rute, kao i saranje Evropskog parlamenta i Narodne skupštne Republike Srbije.

„Očekujem da će nam ovaj sastanak parlamentarnog odbora za stabilizaciju i priduživanje dati priliku da bolje razumemo situaciju u Srbiji i omogućimo našim partnerima iz Narodne skupštine da razumeju naše stavove o ključnim pitanjima vezanim za proces integracije Srbije“, zaključio je Kukan.

Šesta sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije trebala je biti održana u Strazburu na proleće, ali je zbog zarzavanja putovanja u Francusku na tri meseca od strane Vlade Srbije, a zbog odluke suda u Kolmaru, otkazana.

Peta sednica ovog Odbora, održana je septembra 2016. i zajedničkom Deklaracijom posebno je pozdravljeno otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) i tekuća reforma javne uprave. Takođe istaknuti su i dobro sprovedeni prevremeni parlamentani izbori u aprilu 2016. godine i konstituisanje Narodne skupštine, kao i izbor nove Vlade Srbije. Kontinuirano angažovanje Beograda u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Prištinom i napori zajedničke poslovne zajednice u normalizaciji odnosa. Srbija je pozvana na dalje unapređenje stanja u oblasti sloboda izražavanja i medija i konstatovano je i da su potrebni veći napori Srbije u cilju postepenog usklađivanja njene spoljne i bezbednosne politke sa politikom Evropske unije.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije formiran je stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2013. godine, kao novo zajedničko telo za njegovo sprovođenje na izvršnom nivou. Svhra ovog tela jeste u ostvarivanju političkog dijaloga na parlamentarnom nivou, pa se sastoji od podjednakog broja poslanika Narodne skupštine i poslanika Evropskog parlamenta. Parlamentarni odbor bavi se razmatranjem svih odnosa između Srbije i Evropske unije i važnih političkih i ekonomskih pitanja u procesu evropskih integracija Srbije. Po pravilu bi trebalo da se sastaje se dva puta godišnje, po jednom u Beogradu i Strazburu. Na kraju svakog sastanka i rasprave o pitanjima sa dnevnog reda, usvaja se Deklaracija sa  preporukama koje se upućuju Savetu za stabilizaciju i pridruživanje, kao i institucijama Srbije i Evropske unije.

Povezani članci

Ambasadorka Moro u oproštajnoj poseti kod Dačića

EWB

Velika očekivanja od bugarskog predsedavanja

EWB

[EWB Intervju] Saracin: Rezolucija o Srebrenici nije uperena protiv Srbije i Republike Srpske

Sofija Popović