fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Severna Makedonija zvanično postala 30. članica NATO-a

Foto: Vlada Severne Makedonije

SKOPLJE / VAŠINGTON  – Danas je Severna Makedonija zvanično postala 30. članica NATO-a, nakon što je instrument ratifikacije Severoatlantskog sporazuma deponovala u Stejt Depratmant preko Ambasade SAD u Skoplju.

„Pre par trenutaka, postali smo punopravna članica NATO-a, što smo započeli još 1993. godine. Put dug dvadeset sedam godina se završio pre par sekundi“, rekao je Nikola Dimitrov, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, nakon video sastanka sa Ambasadoorom Filipom Rikerom, šefom Biroa za evropske i evroazijske poslove u Stejt departmentu.

Dimitrov je čestitao građanima Severne Makedonije na njihovom uspehu, kao i na vizionarima, diplomatama i vojnicima koji su bili uključeni u ispunjenju „strateški vrlo važnog nacionalnog cilja“.

„Postajemo članica NATO-a u vreme kada se svet suočava sa COVID-19, koji je možda najveća pretnja još od Drugog svetskog rata, i zbog toga imamo tako skromnu ceremnoiju, ali to ne nipodoštava značaj ovog istorijskog trenutka“, naglasio je Dimitrov.

On je rekao da će ceremonija podizanja zastave biti u ponedeljak, 30. marta, u Sedištu NATO-a, ali i u Norfolku, Virdžiniji.

„Prvog aprila, imaću čast da budem prvi predstavnik, prvi ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, koji će prisustvovati na ministarskom sastanku NATO-a preko video poziva“, najavio je Dimitrov.

Ambasadorka SAD-a u Skolju, Kejt Meri Berns, koji je primila instrument u ime Stejt departmana, čestitala je Severnoj Makedoniji zbog toga što je postala novi član Saveza.

„Veoma sam ponosna u ime Sjedinjenih Američkih Država da vam poželim dobrodošlicu kao 30. članicu NATO-a. Ovo je bila važna nedelja u istoriji NATO-a, jer ne samo da ste postale punopravni član NATO-a, već će te upravo otvoriti pregovore o članstvu u Evropskoj uniji“, rekla je Berns.

Berns je dodala da je SAD ponosna na podršku koju je dala Severnoj Makedoniji i naporima njene Vlade, njenoj odlučnosti i viziji.

„Radujemo se da budemo partneri u narednim etapama i nastavićemo da ostanemo odmah pored vas kad uđete u sledeće poglavlje istorije“, zaključila je Berns.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je preko Tvitera takođe poželio dobrodošlicu novoj članici.

„Danas, prihvatamo Severnu Makedoniju u NATO savez kao našeg 30. saveznika i slavimo njihovu posvećenost Severoatlantskom savezu. Ponovo potvrđujemo našu posvećenost kolektivnoj odbrani kroz Član 5 koji je kamen temeljac transatlantskog saveza“, tvitovao je Pompeo.

Govoreći danas u Briselu, Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg je rekao da je „Severna Makedonija sada deo porodice, porodice trideset država i skoro milijardu ljudi“.

„Porodica koja je zasnovana na izvesnosti da smo, bez obzira sa kakvim izazovima se susrećemo, svi jači i sigurniji zajedno“, zaključio je Stoltenberg.

Ceremonija podizanaj zastave Severne Makedonije održaće se u sedištu NATO-a 30. marta 2020. godine, u prisustvu Generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, predsednika Vojnog komiteta NATO-a, maršala Stjuarta Piča, i otpravnika poslova Delegacije Severne Makedonije pri NATO-u, Zorana Todorova.

Zastava će se istovremeno podići u Komandi savezničkih snaga u Monsu (Belgija) i Savezničke komande za transforamciju u Norfolku (SAD).

Povezani članci

Bošković: Članstvo u NATO-u nije usmereno protiv bilo koje države u regionu

EWB

Komandant KFOR primio delegaciju Severnoatlantskog saveta

EWB

Vajgl: Organizovani kriminal značajan problem u Srbiji

EWB