fbpx
European Western Balkans
Politika

Shinas: Nova Komisija će morati da se bavi Zapadnim Balkanom

Margaritis Shinas; Foto: Evropska unija

BERLIN – Disproporcionalno uvećanje taksi Prištine signal je koji ne govori u prilog napretku na evropskom putu, kaže glavni portparol Evropske komisije Margaritis Shinas.

„Mislim da je ta poruka shvaćena i nastavićemo da iznosimo taj naš stav”, rekao je Shinas za Tanjug, odgovarajući na pitanje ima li EU dovoljno autoriteta za Prištinu da je privoli na ukidanje taksi.

Glavni portparol EK nema odgovor na pitanje može li se očekivati nastavak dijaloga Beograda i Prištine do isteka mandata aktuelne Evropske komisije, ali ističe da je “neophodno razgovarati o problemima prošlosti” i da je jasno da se “svi sporovi moraju rešiti pre ulaska u EU”.

Izgledi Srbije i drugih kandidata za članstvo u EU, uveren je Shinas, neće biti promenjeni ishodom predstojećih izbora za Evropski parlament.

„Po prvi put posle mnogo godina imamo jedinstven stav političkih snaga u regionu koji je u korist približavanja EU. Imao sam prilike da zajedno sa predsednikom Evropske komisije obiđem sve zemlje jugoistočne Evrope i video sam da postoji jasna orijentacija vlada, ali i javnog mnjenja ka EU. To je nešto što moramo da sačuvamo“, rekao je Shinas.

2025. godina  – jedno od ključnih pitanja za nove lidere institucija EU

Dodao je da će i novi saziv Evropske komisije morati dalje da se angažuje u svim zemljama jugoistočne Evrope i da nastavi da pokazuje u praksi solidarnost i podršku reformskim procesima.

Oni ukazuje da je neophodno da se vodi borba protiv nečeg što je deo nasleđa prošlosti, kao što su iredentizam, nacionalizam i mržnja prema susedima.

Što se datuma koji je pomenut u vezi prijema zemalja regiona u EU tiče, ponavlja da se radi samo o „inspirativnom datumu“ i dodaje da ne bi želeo da procenjuje da li je moguće ili nemoguće ostvariti taj vremenski rok.

„Mislim da ne moramo da imamo ni prevelika, ali ni premala očekivanja. Mapa puta i put koji treba da se sledi su jasni i nema sumnje da će pitanje datuma 2025. biti jedno od ključnih kojima će novi lideri institucija EU morati da se bave od kraja godine“, uveren je Shinas.

On smatra da su predstojeći izbori za Evropski parlament veliki događaj po evropsku demokratiju, ali dodaje da se EU sukobljava sa onima koji mobilišu sve novčane i tehnološke resurse, pokušavaju da se infiltriraju u javno mnjenje, i pokušavaju da prikažu EU kao glavnog neprijatelja i okrive je za sve.

„Vlade zemalja članice EU treba da shvate da kada neko napada Brisel zapravo napada i njih. Svaki napad na EU je napad i na njih. Ko pokušava da diskredituje projekat EU diskredituje njene korene, a to su nacionalne države“, dodao je on.

„Treba uzvratiti pravom informacijom u roku od sat vremena, jer ako se čeka duže, onda i laž postane realnost“, objašnjava i dodaje da je glavna strategija ubuduće – da se na lažne informacije reaguje iznošenjem rezultata i jasnih podataka o uspesima EU, a ne objašnjenjima i iznošenjem namera EU.

Glavni portparol EK je to preneo i učesnicima konferencije o borbi protiv dezinformacija, u organizaciji Evropske asocijacije novinskih agencija, ove sedmice u Berlinu.

Povezani članci

Dašić: „Vašingtonski sporazum“ nije mrtav, SAD ne podržava promene granica

EWB SCREENING

Marić: Nova metodologija EU kroz nagrade i kazne

EWB

Završen drugi sastanak Kurtija i Vučića, jedini dogovor da se dijalog nastavlja

EWB