fbpx
European Western Balkans
Društvo

Šib i Fabrici: Srbija mora da radi na vladavini prava kako bi otvorila poglavlja

Zastava EU; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji, među kojima je i Srbija, treba da rade na reformama u oblasti vladavine prava, zaključeno je na diskusiji “Od Nemačke do Portugala: Predvođenje Unije u teškim vremenima”, u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji i Centra za evropske politike (CEP), prenosi FoNet.

Ambasador Nemačke Tomas Šib rekao je da je sada očigledno da Srbija neće otvoriti nijedno poglavlje ove godine, da su se nadali da će Srbija napraviti veći progres, ali da napredak nije bio dovoljan i da se iz izveštaja Evropske komisje vidi da je posebno napredak u vladavini prava bio vrlo ograničen.

On je ipak izrazio optimizam i rekao da ima signala iz nove Vlade Srbije da žele da rade na reformi vladavine prava, te da očekuje da u predstojećem periodu Srbija otvori dodatna poglavlja.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao da je uveren da će prvih meseci 2021. godine reformski proces postati stvarnost, da će biti i mesta za nagrade i da je Komisija rekla da reforme u vladavini prava u Srbiji idu sporije od drugih i da je to prostor u kojem Srbija mora više da radi.

Govoreći generalno o proširenju EU, Šib je istakao da proces nije otvoren za Severnu Makedoniju zbog bilateralnih problema sa Bugarskom i da smatra da bilateralna pitanja treba ostaviti po strani, ali je optimističan da će se rešenje naći tokom predsedavanja Portugala, dodajući da je proširenje budućnost Fabrici je EU.

Ambasadorka Portugala Marija Virdžinija Pinja rekla je da će i Portugal biti posvećen proširenju i da će prevazići bilateralna pitanja. Govoreći o proširenju, Pinja je rekla da je za “tango potrebno dvoje”, da će Brisel uraditi svoje, ali i da Zapadni Balkan mora da uradi svoje, da bude posvećen reformama, te da Srbija treba da bude posvećena reformi vladavine prava.

Ona je zaključila da će Portugal očekivati reforme i da zemlje kandidati prate preporuke iz izveštaja o nepretku.

Povezani članci

Oružje i rodno zasnovano nasilje

EWB

U Misiji Srbije pri EU izložba u čast Ivi Andriću

EWB

Konferencija „Otvaranje poglavlja 30 – Šta nam predstoji“

EWB