fbpx
European Western Balkans
Politika

Šib i Falkoni: Pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU nije pod znakom pitanja

Ambasadori Francuske i Nemačke u Beogradu Žan-Luj Falkoni i Tomas Šib; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Niko ne dovodi u pitanje pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ali da je pitanje vremena, te da je potrebno poboljšanje postupka pridruživanja, kao i interna reforma same EU, poručili su danas na otvaranju foruma “Kako dalje sa Zapadnim Balkanom?” ambasadori Francuske i Nemačke u Srbiji, Žan-Luj Falkoni i Tomas Šib, prenosi Beta.

Šib je u svom obraćanju istakao da je proširenje za Nemačku značajan cilj. On je primetio da na tempo pridruživanja Srbije najviše utiču reforma pravosuđa, regionalna saradnja i stanje u medijima.

“Mi i dalje smatramo da Severna Makedonija i Albanija zaslužuju da se sa njima započnu pregovori, a to je tek početak jednog dugoročnog i teškog procesa. Smatramo da bi takva pozitivna odluka Evropskog saveta trebalo uskoro da bude doneta”, rekao je Šib.

Komentarišući francuski predlog reforme pristupne metodologije, Falkoni je ocenio da se “ne radi o odlaganju proširenja, mi predlažemo da evropske reforme budu efikasnije, možda to doprinese odlaganju, ali nije tako, to je kratkoročna politika”, preneo je Tanjug.

Falkoni je naglasio da Francuska želi da pristupanje Srbije učini konkretnijim, a da je za to neophodna reforma procesa i interna reforma EU.

Evropska komisija će 5. februara predstaviti predlog nove metodologije pristupanja EU.

Povezani članci

Fon Kramon: Vlada Kosova odlučila da radi tvrdoglavo, dijalog neće funkcionisati bez kompromisa

EWB

Dvadeset godina Igmanske inicijative: Saradnja u regionu zavisi od stanja demokratije

EWB

Kritike na račun EU zbog nabavki vakcina pokušaj relativizacije podnetih amandmana na izveštaj EP o Srbiji

EWB