fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Šib: Mladi u Srbiji vide svoju budućnost u Evropskoj uniji

Tomas Šib; Foto: Belgrade Security Forum 2018 / Flickr

BEOGRAD – Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas da je zadovoljan što mladi u Srbiji, po istraživanju nemačke Fondacije “Fridrih Ebert”, svoju budućnost vide u Evropi, ali je, međutim, zabrinut zbog lošeg imidža Evropske unije u Srbiji.

“Zbog toga radimo na unapređenju slike Evropske unije. Postoje mnogi argumenti koji govore u prilog Unije”, rekao je Šib na konferenciji “Za dostojanstvenu budućnost! Izazovi mladih u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi”.

On je naveo da nemačka ambasada smatra da su mladi veoma važna ciljna grupa, jer predstavljaju budućnost Srbije, a njena budućnost, kako je istakao, treba da bude u Evropskoj uniji.

Šib je u tom smislu zamolio Vladu Srbije i političke stranke da pogledaju istraživanje koje je sprovela Fondacija “Fridrih Ebert”.

On dodaje da se situacija u Srbiji poslednjih godina unapredila, ali je i dalje veliki broj mladih izrazio želju da ode u inostranstvo, a uglavnom je reč o onima koji su stekli fakultetske diplome.

Ocenio je da treba obezbediti mladima da se u inostranstvu usavršavaju, da steknu iskustvo i da se onda vrate u zemlju.

“Moramo posvetiti pažnju mladima inače ćemo ih izgubiti, ne samo duhom nego i fizički”, poručio je direktor Fondacije “Fridrih Ebert”.

Sastanak lidera Zapadnog Balkana u Berlinu

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib smatra da je ideja okupljanja zapadnobalkanskih lidera 29. aprila u Berlinu pripreamnje terena za dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

“Činjenica je da odnosi nisu dobri i da je dijalog obustavljen, da ne postoji komunikacija. To treba prevazići. Treba ga obnoviti i pokrenuti. Takse treba ukinuti i povući i samim tim obezbediti nastavak dijaloga”, rekao je Šib i dodao da se nada uspehu.

Ambasador je naglasio da Nemačka ima “velike rezerve” prema rešavanju kosovskog pitanja promenom granica i da to smatraju “problematičnim”.

“Smatramo da promene granica mogu imati reperkusije na ceo region i zbog toga imamo velike rezerve prema tome. Postoji format u kome se vode pregovori o normalizaciji uz posledovanje EU. Kroz ovaj sastanak se zalažemo za to da pregovori budu obnovljeni”, rekao je Šib.

Za rešavanje kosovskog pitanja i proces evropskih integracijaSrbije kaže da su povezani procesi, ali da su i paralelni procesi.

Šib smatra da otežan proces vođenja dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ne treba da ima posledice na proces evropskih integracija.

Dodao je da napredovanje Srbije u evrointegracvijama zavisi od uspešnog sprovođenja reformi, a da je Nemačka angažovan partner i da želi da Srbija što pre bude članica EU, ali da sve zavisi od Srbije.

Povezani članci

Vučić i Hoti: Razgovori Beograda i Prištine se nastavljaju sledeće nedelje na ekspertskom nivou

EWB

Vučić i Tači se sastali s Mogerini: EU očekuje brzo ispunjavanje preuzetih obaveza

EWB

Forum u Albahu: Vučić i Tači diskutovali sa panelom o korekciji granica

EWB