fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Šib: Nemačka ne menja stav o razgraničenju

Tomas Šib; Foto: Belgrade Security Forum 2018 / Flickr

BEOGRAD – U poslednje vreme spekulisalo se o tome da li će Nemačka promeniti svoj stav kad je reč o ideji o razgraničenju, ali to se neće dogoditi, izjavio je Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib za televiziju N1.

Dodao je da Komesar Johanes Han i predstavnici Sjedinjenih Država takođe nisu dali zeleno svetlo ovoj ideji, već se samo uzdržavaju od insistiranja na eksplicitnom rešenju kako bi strane imale širi manevarski prostor.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Srbije Aleksndar Vučić sastali su se ovog vikenda u Parizu. Bio je to njihov prvi zvanični sastanak od trenutka kada je Merkelova izrazila svoje protivljenje ideji promene granica Kosova.

“Razmotrićemo stav SAD, koji trenutno ne bih tumačio. Videćemo da li slažemo ili ne”, izjavio je Šib.

Ambasador je naglasio da je sastanak Merkelove i Vučića, održan na inicijativu nemačke kancelarke, bio dug i dobar. Diskutovalo se o dijelogu Beograda i Prištine, normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, ekonomskim odnosima i situaciji u regionu. “U pitanju je bila opšta razmena gledišta o političkim i ekonomskim pitanjima”.

Prema Šibu, Nemačka je zabrinuta zbog implikacija koje bi potencijalno razgraničenje imalo na odnose u regionu. Veliki broj drugih pitanja – imovina, prava manjina, status verskih objekata – bačeni su u drugi plan spekulacijama o promeni granica.

Nemačka pozdravlja najnoviji sastanak Vučića i Tačija u Briselu. “Okolnosti nikako nisu jednostavne, ali to je dobar korak napred i nadamo se nastavku ovog trenda”, naglasio je Šib.

Povezani članci

Merkel: Podržavamo razgovore, ali teritorijalni integritet je bitan

EWB

Bajer: Srbija i Kosovo da pokažu volju za napretkom ili se EU perspektiva odlaže

EWB

Liht: Zamrznuti konflikt se lako ponovo razbukta

EWB