fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Šib: Nemačka skeptična prema promenama granica po etničkim linijama

Aleksandar Vučić i Tomas Šib; Foto: Ambasada Nemačke

BEOGRAD – Novi ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Tomas Šib, izjavio je da je Angela Merkel u više navrata jasno stavila do znanja nemačko protivljenje promeni granice između Kosova i Srbije.

Šib je u intervjuu za Danas istakao da bi bilo dobro da se sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije što pre postigne, ali da je to zavisi od njih samih. Takođe je izrazio zadovoljstvo što je poseta predsednika Vučića Kosovu prošla relativno mirno.

Ambasador se nije složio sa konstatacijom da je “Berlinski proces mrtav”. Istakao je brojne projekte koje njegova zemlja podržava: infrastrukturu, obnovu bolnica i škola, Regionalnu kancelariju za saradnju mladih, kao i bezbednosnu saradnju i fondacije za naučno-istraživački rad.

Upitan o napretku Srbije u pogledu poglavlja 23 i 24, Šib je podsetio da je Izveštaj o napretku iz aprila ove godine konstatovao “izvestan napredak” a da je nakon toga donet određen broj važnih zakona (o strancima, azilu), kao i da će se 18. septembra održati još jedan okrugli sto o reformi pravosuđa, što je ocenio kao pozitivnu stvar.

“Neophodno je da se situacija promeni na bolje”, rekao je ambasador o stanju medija i slobode izražavanja u Srbiji, dodajući da je neophodna potpuna primena medijskih zakona iz 2014. godine.

Povezani članci

Lajčak razgovarao sa Vučićem o dijalogu sa Prištinom i pomoći EU Srbiji

EWB

Kukan: EU jasno pokazala nedostatak vođstva u dijalogu

EWB

Izveštaj Evropskog parlamenta: Uprkos rastućem pritisku, normalizacija u zastoju

EWB