fbpx
European Western Balkans
Politika

Šib: Nova poglavlja se mogu otvoriti samo ako ima napretka u prioritetnim

Tomas Šib; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je da ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović s pravom tvrdi da je iz perspektive Srbije pripremljeno pet novih poglavlja za otvaranje u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, ali da EU trenutno radi na proveri te procene, prenosi Beta.

“To odgovora redovnoj proceduri. Međutim, ministarka nije spomenula da se nova poglavlja mogu otvoriti samo ukoliko ima suštinskog napretka u posebno prioritetnim poglavljima”, naveo je Šib za Blic i dodao da Srbija mora da ispuni svoje obaveze iz oblasti vladavine prava.

On je istakao da su reforma pravosudnog sistema, implementacija medijske strategije i borba protiv korupcije tri najvažnije teme i da bez napretka u tim pitanjima nema otvaranja novih poglavlja, kako “pregovori ne bi bili ugroženi”.

“Zamislite brod koji je upravo na remontu u brodogradilištu. Nema baš smisla modernizovati kabine putnika dok nisu popravljene mašine. Nažalost, nije isključeno da bi 2020. mogla biti izgubljena godina za pregovore Srbije o članstvu u EU ukoliko se konačno ne bude posvećenije radilo na popravci postrojenja u utrobi broda”, kazao je Šib i dodao da je optimističan i da ima puno poverenje da će nova vlada i skupština učiniti sve da nadoknade izgubljeno vreme.

Šib: Pozdravljam sve aktivnosti koje vode ka približavanju Beograda i Prištine

Ambasador Nemačke u Beogradu istakao je da pozdravlja sve aktivnosti koje vode ka približavanju stavova Beograda i Prištine “i samim tim poboljšavanju životnih uslova ljudi na licu mesta”, govoreći o sporazumu Beograda i Prištine postignutom u Vašingtonu.

“Sastanak u Vašingtonu je izraz spremnosti obeju strana za normalizacijom odnosa, što je potvrdio i sastanak u Briselu koji je usledio posle Vašingtona. Pre toga, predsednik Vučić i premijer Hoti su s pravom naglasili da im je dijalog uz posredovanje EU prioritet” naveo je Šib i dodao da se iskreno nada da će se razgovori u Briselu što pre završiti.

Iako pozdravlja ono što je postignuto u Vašingtonu, Šib naglašava da neki elementi tog sporazuma imaju potencijal da obe zemlje udalje od njihovog puta ka Evropskoj uniji.

“Premeštanje Ambasade u Jerusalim nije u skladu sa spoljnom politikom EU. Činjenica jeste da novi dogovori ne treba da budu u suprotnosti sa već postignutim rezultatima ili obavezama iz pregovaračkog okvira sa EU”, zaključio je Šib.

Povezani članci

Nemačko ministarstvo: Neprihvatljive izborne neregularnosti za državu kandidata za članstvo u EU

EWB

Vučić sa Fon der Lajen o nastavku dijaloga, reformama i izborima

EWB

Jakšić: Evropske integracije Srbije su ukinute

EWB