fbpx
European Western Balkans
Politika

Šib: Otvaranje novih poglavlja zavisi od izveštaja Evropske komisije

Tomas Šib; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – Evropska unija prati sprovođenje svih reformi u oblastima od značaja za evropski put Srbije, a odluka o otvaranju novih poglavlja, kao i do sada, biće donesena na osnovu ocena iz Izveštaja Evropske komisije o napretku reformi u oblasti vladavine prava, rekao je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, nakon sastanka sa ministarkom za evropske integracije Srbije, prenosi FoNet. 

Nemački ambasador je izrazio je nadu da će formiranje nove vlade Srbije doprineti ubrzanju sprovođenja reformi u okviru procesa evropske integracije, saopštilo je Ministarstvo.

Šib je potvrdio da se Nemačka u okviru predsedavanja EU zalaže za proces evrointegracije regiona, da je Nemačka čvrsto za saradnju i pomirenje na Zapadnom Balkanu i da podržava Srbiju na putu ka članstvu u EU.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da očekuje da će izveštaj Evropske komisije biti realno koncipiran i da će obuhvatiti sve što je prethodnih godinu dana postignuto u reformskom procesu.  

Ona je istakla da je pored pet spremnih poglavlja, Srbija prethodno ispunila niz aktivnosti poput revidiranja akcionih planova za ključna poglavlja 23 i 24, usvajanje Medijske strategije i izrade akcionog plana, kao i počela primenu Zakona o sprečavanju korupcije.

Joksimović je rekla da je za Srbiju važno da sa evropskim partnerima definiše mapu puta za pregovore po novoj metodologiji, odnosno precizne planove za njeno sprovođenje.

Pored pristupanja Srbije EU u kontekstu aktuelnog nemačkog predsedavanja Unijom, predstoječeg izveštaja Evropske komisije o napretku, kao i o daljem unapređenju odnosa, Joksimović i Šib su razgovarali i o dijalogu Beograda i Prištine i ocenili da je revitalizacija nastavka dijaloga na političkom i tehničkom nivou pod okriljem EU od izuzetnog značaja.

Joksimović je naglasila da Beograd očekuje da se dogovoreni aranžmani iz Briselskog sporazuma sprovedu, posebno Zajednica srpskih opština.

Povezani članci

Osnivanjem ministarstva, gasi se Kancelarija za evropske integracije

EWB

Vuksanović: Kritikovanjem EU i promovisanjem Kine Beograd nastavlja politiku balansiranja

Sandra Maksimović

Dačić o Rezoluciji Evropskog parlamenta: Kritički delovi u najvećoj meri bez osnova

EWB