fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Šib: Razmišlja se o specijalnom izaslaniku, ali format dijaloga ostaje isti

Tomas Šib; Foto: Belgrade Security Forum 2018 / Flickr

BEOGRAD – Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas da očekuje da će takse koje je uvela Priština biti ukinute nakon izbora 6. oktobra, da se format dijaloga neće menjati i ponovio da je sporazum Beograda i Prištine uslov za ulazak Srbije u EU.

Šib je, gostujući na televiziji Prva, istakao da se Nemačka zalaže za rešavanje kosovskog pitanja.

“Nadamo se da će se uskoro ponovo obnoviti dijalog Beograda i Prištine u okviru koga se rešavaju pitanja”, rekao je Šib.

Upitan da li su Nemačka i Francuska pripremile strategiju kako bi se odblokirao dijalog, Šib je rekao da je žalosno što još nisu ukinute takse, uprkos svim pokušajima da se to reši, i izrazio nadu da će se to dogoditi, već posle izbora 6. oktobra.

“Nemačka i Francuska žele i dalje da podržavaju proces dijaloga, ali format će biti isti – Beograd i Priština vode dijalog uz posredovanje EU i novog predstavnika Borelja. Razmišlja se da li će biti i neki poseban izaslanik koji će biti nadležan upravo za proces dijaloga. Nećemo stvoriti novi format već želimo da podržimo dijalog uz nadu da ćemo imati i neki pomak”, rekao je Šib.

Povezani članci

Haradinaj: Tači nije rekao ništa konkretno o sastanku sa Vučićem u Vašintgonu

EWB

Poslednja tri sastanka u Briselu bez suštinskog pomaka

EWB

Stano: Briselski dijalog glavna platforma za Srbiju i Kosovo

FoNet