fbpx
European Western Balkans
Politika

Šib: Reforma vladavine prava ključna za Srbiju, Nemačka očekuje napredak

Tomas Šib; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – Za evropske integracije Srbije ključne su reforme u oblasti vladavine prava i Nemačka očekuje napredak u tim oblastima i sa tim u vezi skoro otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, rekao je ambasador Nemačke Tomas Šib na sastanku sa predsednicom skupštinskog Odbora za evropske integracije Elvirom Kovač, saopšteno je danas iz Skupštine Srbije, prenosi FoNet.

Kovač i Šib su, kako se navodi, razgovarali i o ustavnim amandmanima i vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji koji se očekuju na proleće sledeće godine, Кodeksu ponašanja narodnih poslanika, međustranačkom dijalogu, komunikaciji o Evropskoj uniji, ali i o Rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji.

Šib je naveo da je cilj Nemačke, kada su u pitanju evropske integracije Srbije, da pruži svu potrebnu podršku i pomoć.

Istakao je i da je proširenje Evropske unije za Nemačku i dalje jedan od prioriteta, bez obzira na ishode parlamentarnih izbora koji će biti održani u septembru u toj zemlji.

Кovač je izrazila žaljenje što tokom prethodne godine nije otvoreno nijedno novo pregovaračko poglavlje, ali je dodala i da je Srbija svesna da se i Unija suočava sa izazovima.

Naglasila je da je u decembru prošle godine na Odboru za evropske integracije predstavljen Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2020. godinu i dodala da Narodna skupština ne usvaja zakone, po hitnom postupku, što je bila jedna od sugestija Komisije, kao i da organizuje javna slušanja o nacrtima zakona i pomno sluša i prihvata predloge nevladinih organizacija koje u njima učestvuju.

Šib je pohvalio i pozitivnu kampanju vakcinacije u Srbiji.

Povezani članci

Fabrici: EU ostaje na strani Srbije u postizanju njenog cilja

EWB

Srbija da ubrza usklađivanje spoljne politike sa EU

EWB

Prvo vladavina prava pa nova poglavlja

EWB