fbpx
European Western Balkans
Politika

Šib: Srbija će postati članica EU čim ispuni sve uslove

Tomas Šib; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – “Čvrsto smo uvereni da će Srbija postati članica Evropske unije čim ispuni sve uslove i taj put nije jednostavan i baš iz tog razloga ćemo biti Srbiji podrška”, rekao je danas nemački ambasador Tomas Šib na sastanku sa Poslaničkom grupom prijateljstva sa Nemačkom, prenosi FoNet.

Šib je naglasio je da je glavni zadatak nemačke ambasade u Beogradu, da podrži put Srbije ka članstvu.

On je podsetio da Nemačku očekuju parlamentarni izbori u septembru tekuće godine i da očekuje da kurs Nemačke prema Srbiji neće biti promenjen.

Prema rečima Šiba, ekonomska saradnja dve zemlje nikada nije bila bolja nego u ovom trenutku, naglasivši da trenutno postoji 70.000 radnih mesta, u oko 400 nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom Vesna Marković naglasila je da punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje primarni spoljnopolitički cilj Srbije, ali i dobra regionalna saradnja, kao i nastavak dijaloga između Beograda i Prištine.

Marković smatra da je važno unaprediti saradnju sa kolegama iz nemačkog Bundestaga, posebno zbog značaja koji on ima u odlučivanju prilikom prijema novih država u članstvo, ali i kada je u pitanju otvaranje novih poglavlja, saopštila je Skupština Srbije.

Joksimović i Šib o ubrzanoj dinamici reformi i pristupnom procesu

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je juče sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom sa kojim je razmotrila reformske aktivnosti Vlade Srbije u procesu evropskih integracija, kao i bilateralne odnose dveju zemalja, navodi se u saopštenju.

Joksimović je istakla da je njena nedavna poseta Berlinu još jednom pokazala da je Nemačka veoma važan partner Srbiji na putu ka članstvu u EU.

Ona je naglasila da Vlada Srbije veoma odgovorno pristupa reformama na koje se obavezala, pre svega, onima u oblasti vladavine prava koje predstavljaju ključna merila za napredak pregovora po svim drugim oblastima.

„Vlada Srbije istovremeno ubrzano i aktivno sprovodi neophodne aktivnosti iz klastera 3 – Inkluzivni rast i konkurentnost i klastera 4 – Zelena agenda digitalizacija i održiva povezanost kako bismo, ukoliko bude pozitivne ocene u oblasti vladavine prava, bili spremni za otvaranje klastera“, naglasila je Joksimović.

Ambasador Šib izjavio je da njegova zemlja podržava politiku proširenja EU, kao i proces evropske integracije Srbije.

Posebno je naglasio očekivanja od reformi u oblasti vladavine prava, demokratizacije, slobode medija i unapređenja rada pravosuđa koje su, kako je istakao,  ključne za dalji napredak u pristupnim pregovorima, ali i za bolji život građana Srbije.

Kako su iz resornog ministarstva saopštili, na sastanku je bilo reči i o aktivnostima Vlade Srbije da pregovore o članstvu sprovodi po pravilima nove metodologije, kao i o pripremama za političku međuvladinu konferenciju do kraja juna.

Na tom skupu predstavnici Srbije bi sa predstavnicima evropskih institucija i država članica vodili otvoren politički dijalog na najvišem nivou o međusobnim očekivanjima od daljeg pregovaračkog procesa.

Povezani članci

Kuburović: Izbor novog tužioca važan zbog Poglavlja 23

EWB

Vitale: NATO kancelarija spremna za nastavak saradnje sa Srbijom

EWB

Dačić: Srbija nezaustavljivo ide ka EU

EWB