fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Šib: Srbija otvara jedno poglavlje zbog izveštaja Evropske komisije

Tomas Šib; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – Otvaranje jednog poglavlja nije loš rezultat, ali mislim da je ovakva odluka doneta na osnovu Izveštaja o napretku Srbije, koji je usvojila Evropska komisija, poručio je Tomas Šib, ambasador Nemačke u Srbiji, juče u emisiji Pravi ugao.

Šib je rekao da otvaranje poglavlja jeste uspeh za Srbiju, jer pokazuje da se proces pristupanja Srbije nastavlja, ali je dodao da je to proces koji je zasnovan na zaslugama.

Izveštaj Evropske komisije, prema njegovom mišljenju, bio je sveobuhvatan i izbalansiran, jer su izveštajem su obuhvaćeni kritički, ali i pozitivni elementi.

“Nema tajne da posebno u oblasti vladavine prava jeste označen napredak, ali ograničen, što znači da postoje brojni problemi i izazovi u ovoj oblasti”, izneo je Šib, naglašavajući da progres na putu ka članstvu u EU zavisi od napretka u oblasti vladavine prava.

Ambasador Nemačke u Srbiji pohvalio je inicijativu za donošenje medijske strategije, ali je istakao da je najvažnije da onda kada se ona usvoji, obezbediti i njenu implementaciju.

Za Šiba 2025, kao godina u kojoj bi Srbija mogla da postane članica EU, jeste ambicioazan, ali ne i nemoguć datum.

“Vrata Evropske unije jesu i bila su otvorena još od davanja perspektive članstva Zapadnom Balkanu. Od tada se ništa nije promenilo”, rekao je Šib, dodajući da neophodne unutrašnje reforme na kojima EU mora da radi, nisu u suprotnosti sa nastavkom procesa proširenja na Zapadni Balkan.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine i otkazanom sastanku u Parizu, Šib je istakao da dijalog nije mrtav, već trenutno prekinut, a cilj je da se on nastavi.

„Sastanak u Parizu nije otkazan, već odložen. On je deo francusko-nemačke inicijative, koja za cilj ima pružanje podrške trenutnom formatu pregovora. Takse treba što pre da budu ukinute, to je potvrdio i Evropski savet“, rekao je Šib, dodajući da Francuska i Nemačke ulažu velike napore kako bi omogućilo veće poverenje ali i nastavak pregovora.

Ambasador Nemačke u Srbiji, poručio je da je rešavanje pitanja Kosova samo jedno od 35 poglavlja na kojima Srbija mora da radi. Unutrašnje reforme i rešavanje pitanja Kosova su dva paralelna procesa, a rešavanje kosovskog problema bi bio veliki korak za Srbiju, zaključio je on.

Povezani članci

Mišel: Tri stuba odnosa zemalja Zapadnog Balkana sa EU

EWB

Šefovi diplomatija Finske i Švedske u Beogradu

EWB

Bogovič: U EU ponovo postoji klima za proširenje

EWB