fbpx
European Western Balkans
Politika

Šider: Preporuke misije ODIHR za unapređenje izbora nisu se poštovale

Andreas Šider; Foto: Flickr/Sebastian Philipp

BEOGRAD – Glavni kandidat Socijaldemokratske partije Austrije na izborima za Evropski parlament i posmatrač na decembarskim izborima u Srbiji Andreas Šider izjavio je danas da je žalosno videti da se preporuke misije ODIHR za unapređenje izbornih uslova nisu poštovale i da nisu sprovedene na proteklim lokalnim izborima, prenosi FoNet.

Šider je u intervjuu današnjem izdanju lista Danas kazao da je to žalosno naročito ako se ima u vidu da je politički sistem u Srbiji proteklih godina sve nestabilniji i da ga sve više karakterišu autoritarne tendencije.

“Izbori su sada i prilika da se predsednik Aleksandar Vučić i njegova stranka pokažu u kom pravcu žele da razvijaju zemlju”, naveo je Šider.

Kazao je da se nada da će Srbija pronaći put nazad na konstruktivan reformski put za vladavinu prava i demokratiju. Šider je dodao da Srbija, kao “najveća država u regionu, ima i veliku odgovornost da obezbedi stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu”.

Prema njegovim rečima, sadašnja vlast u Srbiji ide putem koji sigurno ne vodi bliže Evropskoj uniji.

Šider tvrdi da Evropa ne samo da vidi negativnu reakciju u pogledu demokratije i vladavine prava, već i “Putinovog saveznika koji vlada u Srbiji”.

“Ako Vučić nastavi da vodi politiku na ovaj način, pokušavajući da destabilizuje ceo region, moramo da razmotrimo posledice kao što je zamrzavanje procesa proširenja EU”, poručio je Šider. Naglasio je da Srbija, kao najveća država u regionu, ima veliku odgovornost da obezbedi mir na Zapadnom Balkanu.

Povezani članci

Albanija i Kosovo razmatraju osnivanje zajedničkih ambasada i ekonomskog prostora

EWB

Fabrici: Brzina pristupanja EU najviše zavisi od Srbije

EWB

Evropski parlament odobrio viznu liberalizaciju za Kosovo

EWB