fbpx
European Western Balkans
Region

Sijarto: Mađarska ce podrzati zemlje regiona na putu ka EU i NATO

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto: Foto: Wikimedia

SKOPLJE – Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijerto razgovarao je danas u Skoplju sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim o naporima vlade za implementaciju spoljnopolitičkih prioriteta, posebno za dobijanje datum za početak pregovora o pristupanju u EU i NATO, promovisanje dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.

Ministar Dimitrov je tom prilikom rekao da je Makedonija odlučna da iskoristi šansu da postane deo EU i NATO.

“Mi pripadamo tim zajednicama. Stoga, mi odlučno idemo prema njima”, rekao je Dimitrov.

Agencija MIA je prenela da Mađarska najglasnije podržava napore Makedonije za integraciju u EU i NATO.

“Za nas sledeći samit NATO-a je nezamisliv, bez razmatranja proširenja. Očekuje i da EU odredi datum za početak pregovora sa Makedonijom sledećeg februara”, rekao je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim domaćinom Dimitrovim.

Sijarto je rekao i da će Mađarska nastaviti da podržava Makedoniju i zemlje Zapadnog Balkana.

On je rekao da Mađarska želi miran region i želi da Zapadni Balkan bude izvor i sredstvo evropskog razvoja, umesto da bude rizik za Evropu.

“Situacija na Zapadnom Balkanu može biti prevaziđena integracijom u NATO i EU. Znamo da je Makedonija do sada dosta učinila na putu EU i NATO integracija i zato će Mađarska i ubuduće najsnažnije podržavati integracijske procese u toj državi”, rekao je Sijarto.

U vezi sa ekonomskom saradnjom, ministar Sijarto je naglasio da je trgovinska razmena između dve zemlje porasla za 45 procenata prošle godine, a u prvih devet meseci ove godine zabeležen je rast od 47 posto.

“Postoji interes za saradnju u oblasti energetike, izgradnji hidrocentrala i u oblasti projekata otpadinih voda”, rekao je Sijarto.

Ministar Sijarto je pozdravio snažnu posvećenost Vlade Makedonije da sprovede reforme neophodne za ubrzavanje evropske i evroatlantske integracije te zemlje.

Spremnost obe strane o jačanju međusobne saradnje potvrđena je potpisivanjem Akcionog plana za saradnju 2018. godine.

Akcioni plan koji su potpisale Makedonija i Mađarska predviđa konkretne aktivnosti za dalje produbljivanje saradnje između ministarstava spoljnih poslova obeju zemalja.

Dimitrov je pozdravio snažnu podršku Mađarske zvaničnom Skoplju u procesu integracija istavši da je njegova zemlja za kratko vreme uspela da uvede novi kvaitet u odnosa sa EU.

“Čvrsto smo rešeni da učinimo sve da ne propustimo naredni voz za Evropu koji se otvara u narednoj godini”, rekao je Dimitrov.

Dimitrov je rekao da je sa mađarskim kolegom razgovarao i u vezi imena Makedonije, te da će razgovori biti nastavljeni u januaru, posle novogodišnjih praznika.

Tokom razgovora Dimitrov i Sijarto su razmenili stavove o stanju migracija, kao io drugim važnim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Inače, tokom zvanične posete Skoplju Sijarto će se sastati sa zamenicima premijera Makedonije, Bujar Osmanijem i Kočom Angjuševim, a primiće ga predsednik Ðorđe Ivanov, predsednik parlamenta Talat Džaferi i predsednik Vlade Makedonije Zoran Zaev.

Povezani članci

Zaharijeva: Zapadni Balkan ključan za Evropu

EWB

Sobotka: EU da ne zaboravi one koji čekaju

EWB

Ðukanović pozdravio uslovno otvaranje pregovra za Makedoniju i Albaniju

EWB