fbpx
European Western Balkans
Politika

Silva: Srbija bi mogla da otvori bar jedno poglavlje do juna

Portugalsko predsedavanje EU; foto: Flickr

BRISEL – Proširenje ostaje u fokusu Evropske unije i tokom portugalskog predsedavanja, poručio je za N1 šef diplomatije Portugala Augusto Santos Silva.

Silva se nada da će do kraja juna taj proces izaći iz blokade, odnosno da će Srbija nastaviti da otvara pregovaračka poglavlja, kao i da će formalno otpočeti pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

„Nadam se da će doći do napretka i da ćemo nastaviti dalje, jer moramo da primenimo odluke koje so doneli prošle godine, a koje se odnose na formalno otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Mislim da je nova metodologija već dobro integrisana u postojeće pregovore Crne Gore i Srbije, a pozdravljam posvećenost vlade Srbije procesu integracije i dijaloga sa Prištinom“, kaže Santos Silva.

Novi Generalni sekretar službe za spoljne poslove EU Stefano Sanino potvrdio je da je nastavak proširenja EU i dalje u fokusu, iako je taj proces veoma komplikovan i težak iz više razloga.

Kako prenosi N1, Sanino je istakao da se posebna pažnja posvećuje pregovorima Beograda i Prištine.

„Političke turbulencije na Kosovu ne pomažu previše tom procesu, ali uvereni smo da bi dijalog mogao uskoro da bude ponovo pokrenut. Miroslav Lajčak već pokušava da povrati zamah koji smo imali u okviru dijaloga. Zapadni Balkan će svakako biti veoma uskoro na našoj agendi, u tom nema sumnje. Imamo posebno odgovornost prema njemu i ne možemo ostaviti stvari nezavršenima“, rekao je Sanino, generalni direktor EEAS.

U EEAS-u veruju da je saradnja sa novom američkom administracijom moguća, ali insistiraju na tome da EU mora imati vodeću ulogu u regionu.

„Mislim da rad Ričarda Grenela nije bio posebno koristan i u tome nije bilo interesa za region, već samo za SAD. Mi moramo da preuzmemo vodeću ulogu na Zapadnom Balkanu, ali moramo da budemo aktivno i u procesu proširenja“, zaključio je Sanino.

Povezani članci

Bilčik: Zapadni Balkan treba da bude uveren u nastavak proširenja EU

EWB

Od unije Srbije i Kosova, do kritika mogućih postupaka

EWB

Fabrici: Za EU ključni napredak dijaloga i reforme u vladavini prava

EWB