fbpx
European Western Balkans
Politika

Šinas: EK posvećena evrointegracijama zemalja Z.Balkana

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BRISEL – Portparol Evropske komisije Margaritis Šinas kaže da za evrointegracije Zapadnog Balkana trenutno postoje perspektiva, povećenost, želja i politička atmosfera.

Šinas naglašava da su i Evropska komisija i predsednik Komisije Žan Klod Junker posvećeni svim zemljama Zapadnog Balkna i da svaka od njih ima evropsku perspektivu.

“Predsednik je najavio da ćemo u narednim mesecima odlučiti kako da nastavimo sa svakom od ovih zemlja kroz izveštaj koji se priprema”, najavio je Šinas.

Portparolka Evropske komisije zadužena za Zapadni Balkan Maja Kocijančić najavila je da će Evropske komisija u aprilu izaći za godišnjim izveštajem koji će dati ocenu napretka svih zemlja u procesu evrointegracija.

Prethodno, 6. februara, komesar za pregovore o proširenju Johanes Han bi trebalo da pred Evropskim parlamentom predstavi Strategiju proširenja EU na Zapadni Balkan.

“U pitanju je proces koji je zasnovan na zaslugama. Perspektiva je tu. Povećenost i želja su tu. Politička atmosfera je tu. Pozdravljamo i činjenicu da će Bugarska (koja predsedava Evropskim savetom) u maju organizovati vanredni samit EU i lidera Zapadnog Balkna kako bi se naglasilo sve navedeno”, porućio je Margaritis Shinas iz sedišta Evropske komisije u Briselu.

U Evropskoj komisiji navode da će evropski komesari krajem nedelje otputovati u Sofiju i razgovarati sa bugarskim zvaničnicima o planovima predstojećeg šetomesečnog bugarskog predsedavanja.

Bugarska je već, kao jedan od svojih prioriteta, najvaila napredak u evrointegracijama Zapadnog Balkana. Istovremeno, bugraski zvaničnici upozorili su EU na činjenicu da su zemlje Zapadnog Balkana, zbog sve dužeg i kompleksinjeg procesa evrointegracija, počele da gube nadu u svoju evropsku perspektivu.

Povezani članci

“Posmatračka misija EU treba da dođe i pre izbornog dana”

EWB

Brnabić: Srbija ima principijelan stav po pitanju usklađivanja sa spoljnom politikom EU

EWB

Gert Jan Kopman na čelu Generalnog direktorata EK za susedstvo i pregovore o proširenju

EWB