fbpx
European Western Balkans
Društvo

Skat: Napredak Srbije u zaštiti prava intelektualne svojine

Kajl Skat; Foto: Tanjug/Sava Radovanović

BEOGRAD – Srbija brzo napreduje u pogledu zaštite prava intelektalne svojine, a 4,6 odsto BDP-a čini dohodak iz ovog sektora, što je više od sektora rudarstva ili energetike, rekao je danas američki ambasador Kajl Skat na skupu u Američkoj privrednoj komori povodom Svetskog dana zaštite intelektualne svojine.

Kako je kazao, smanjenjem piraterije u našoj zemlji za, na primer, jedan odsto otvorila bi se mogućnost za zapošljavanje 1.200 novih radnih mesta.

“Garancija prava na intelektualnu svojinu od izuzetnog je značaja za dalji ekonomski razvoj, jer jedino poštovanjem i stvaranjem efikasnog pravnog okvira kojim će se ono štititi nastaje prostor za nove tehnološke inovacije, koje osim ekonomskog benefita nesumnjivo imaju pozitivan uticaj na svakodnevni život građana”, rekao je Skat.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, profesor dr Vladimir Popović, naglasio je na skupu, da pored prednosti Srbije u geopolitičkom smislu i dobrih ekonomskih pokazatelja u proteklom periodu, da je očuvana i naučna zajednica.

“Sredstva koja su izdvojena za nauku od 0,88 PDP svakako nisu dovoljna, ali je često problem što se ona neracionalno troše. U proteklom periodu nije postojala trajna politička opredeljenost ka inovacijama,a izdvajanja za inovacije koje se svakako štite patentima, je takođe na niskom nivou”, kaže on i dodaje da Srbija ima jako mali broj patenata, svega 33 protekle godine, dok je sa druge strane broj naučnih radova ogroman.

V. d. direktora Zavoda za za intelektualnu svojinu Vladimir Marić, kazao je da su u proteklom periodu pripremljeni za usvajanje u Skupštini svi zakoni iz oblasti intelektualne svojine, a da se očekuje u junu otvaranje Poglavlja 7 koje se tiče ove oblasti.

“Bez obzira na postignute rezultate, Srbija se i dalje suočava sa nizom izazova u ovoj oblasti pre svega kada je reč o borbi protiv krivotvorenja i piraterije. Industrije u Evropi koje intenzivno koriste intelektualnu svojinu prave 27,8 odsto radnih mesta i zapošljavaju 60 miliona ljudi”, kazao je on i dodao da je od 2011. do 2013. godine, čak 42 odsto BDP Evrope došlo iz sektora koji intenzivno koriste intelektualnu svojinu.

“U zemljama regiona je pre dve godine ostvareno 48 miliona evra prihoda po osnovu autorskih prava”, kazao je on i najavio i nove propise u oblastima patenata i žigova.

Predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji, Zoran Petrović, rekao je da, iako je ostvaren napredak u borbi protiv piraterije, piraterija je i dalje visoka.

“Ona iznosi 76 odsto, pa je neophodno preduzeti dalje korake kako bi se ovaj procenat smanjio na prosek EU od 29 odsto”, kazao je on i dodao da je cilj Komore da i u narednom periodu podrže napore Vlade ka jačanju zaštite prava intelektualne svojine.

Učesnici skupa istakli su da obaveza usklađivanja nivoa zaštite intelektualne svojine sa onim u državama članicama Evropske unije, nastala potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ističe krajem 2018. godine, kada se navršava pet godina od njegovog stupanja na snagu.

Povezani članci

Benedikt: Srbi i Albanci da učine kao Nemci i Francuzi

EWB

EWB panel “Antizapadni narativi na Zapadnom Balkanu – Koliku pretnju predstavljaju evroatlantskim integracijama” na Beogradskom bezbednosnom forumu!

EWB

Više od 70 NGO i udruženja traži povlačenje amandmana

EWB