fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Skat: Nema pritiska da Srbija uđe u NATO

Amabasador SAD Kajl Skat u prisustvu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dacica govori na Medjunarodnoj konferenciji "Zapadna bezbednosna arhitektura i Srbija - izazovi i dileme", koju organizuje Centar za spoljnu politiku u Envoy konferencijskom centru. Foto: Tanjug / Dragan Kujundžič

BEOGRAD – Ambsador SAD u Srbiji Kajl Skat rekao je danas da vojna neutralnost ne znači da se može ćutati pred kršenjem međunarodnog prava i zajedničkih vrednosti, kao i da Srbija ne mora da se odupre pritisku da uđe u NATO, jer taj pritisak ne postoji.

On je, na konferenciji „Zapadna bezbednosna arhitektura i Srbija – izazovi i dileme“, ukazao i da se Srbija odlučila da bude vojno neutralna, dodajući da to prihvataju SAD i NATO.

Skat je ocenio i da neutralnost znači da se ne prelazi na jednu stranu, već da se ostane nesvrstan, ali ne i da se zemlja ne zalaže ni za šta, da su joj vrednosti beznačajne i da nema stav o bitnim pitanjima.

„Kada govorimo o vrednostima, srpski narod i njihove vođe su se jasno izjasnile da zemlja treba da bude članica EU. EU je jedna od najupešnijih, u istoriji čovečanstva, projekata kada je u pitanju mir i stabilnost. Niko ne tera Srbiju da se priključi EU ili njenim vrednostima, već Srbija želi to“, istakao je Skat.

SAD, kako je dodao, posvećena je da Srbiju pomogne na putu u EU.

Povezani članci

Stoltenberg: Srbija sama odlučuje sa kim želi da sarađuje

EWB

Trostruka pretnja napretku Balkana ka EU i NATO

EWB

Samoaktivacija Zapadnog Balkana – ključan pojam regionalne saradnje

EWB