fbpx
European Western Balkans
Bezbednost Izdvojeno

Skat: Raspravljati o NATO jedino činjenicama

Kajl Skat; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

NIŠ – Moguće je za Srbiju da ostane vojno neutralna i postane članica Evropske unije, kazao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Kajl Skat, obraćajući se novinarima na početku drugog NATO simpozijuma u Nišu koji organizuju Klub srpsko-američkog prijateljstva i saradnje i Ambasada SAD-a u Srbiji.

Skat je kazao da ulaskom Crne Gore u NATO, rasprava o ovom vojnom savezu u Srbiji postaje drugačija i da joj zbog toga treba pristupiti govoreći o činjenicama, a ne o mitovima.

On je istakao da je bitno, kada se govori o saradnji Srbije i NATO-a, obratiti pažnju na ono što Srbija dobija saradnjom sa ovim savezom, a to je zaštita. Kako ističe, NATO je, pored saradnje u oblasti bezbednosti, savez baziran na vrednostima.

„Tačno je da je bilo civilnih žrtava tokom bombardovanja 1999. godine, mi smo svesni toga i zbog toga nam je žao“, rekao je Skat i podvukao da je potreno gledati u budućnost i voditi računa o interesima Srbije.

Na pitanje novinara o ulozi Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, kazao je da postoji zabrinutost zbog ruskog uticaja, ali je istakao da to nije problem Sjedinjenih Država, već da o tome treba brinuti srpska Vlade koja, kako kaže, treba da vodi računa o svojim interesima.

Predsednik Kluba srpsko-američkog prijateljstva, Dragan Milić, je istakao da veruje da su što dublja saradnja sa NATO-om, kao i nastavak evropskih integracija Srbije, ključne za Srbiju i njen dalji ekonomski razvoj.

 

Povezani članci

Tanja Fajon – Dobitnica EWB nagrade za doprinos evropskim integracijama regiona

EWB

NATO i Srbija u 2019: Saradnja u usponu

EWB

Evropska unija razočarana odlukom srpskih vlasti o zabrani šetnje u okviru Europrajda

EWB