fbpx
European Western Balkans
Društvo

Škola evropske integracije za službenike na severu Kosova

Škola evropske integracije 2017; Foto: Evropski pokret u Srbiji

Uključivanje institucija i građana na severu Kosova u proces evropske integracije Briselskim sporazumom dobilo je potrebnu podršku. Krajnji cilj je održavanja mira i prosperiteta na Kosovu pod okriljem Evropske unije, a u praksi je ponuđeno uspostavljanje okvira za jačanje demokratskih institucija, vladavinu prava i mehanizme učešća srpske zajednice. Kako bi srpska zajednica učestvovala na smislen i kvalitetan način, potrebno je da se razvijaju ljudski kapaciteti u lokalnoj administraciji, civilnom društvu i medijima koji imaju neophodna specifična znanja o evropskim integracijama.

To znači da politički akteri, službenici lokalne samouprave, aktivisti i novinari moraju da poznaju funkcionisanje Evropske unije, proces pristupanja Srbije i pregovaranja o članstvu u EU, da bi mogli da prepoznaju i iskoriste mogućnosti koje se otvaraju za unapređenje života na severu Kosova. Ovakva znanja su slabo dostupna na lokalu, literatura je ograničena, posebno u kosovskoj perspektivi.

Imajući to u vidu, razvijen je multidisciplinarni program Škole evropske integracije, koju organizuju Evropski pokret u Srbiji, NVO Aktiv i Kosovska fondacija za otvoreno društvo. Škola traje pola godine, a namenjena je službenicima javnih institucija i lokalne samouprave, rukovodiocima organizacija civilnog društva, predstavnicima medija i poslovnog sektora, ali i studentima na severu Kosova. Program nudi konkretna znanja u oblastima koja su korisna za njihov rad, funkcionisanje institucija i školovanje.

Ovih dana Škola evropske integracije ispratila je četvrtu generaciju, a svečanost dodele diploma za trideset šest polaznika održana je u Centru građanske energije na severu Kosova.

Tokom programa oni su učestvovali na predavanjima o istorijatu i funkcionisanju EU, EU politikama i fondovima, a organizovana je i serija otvorenih predavanja priznatih stručnjaka o evropskim temama. Tokom studijskih poseta institucijama u Beogradu i Prištini, polaznici su imali priliku i da razgovaraju sa najvišim zvaničnicima zaduženim za evropske teme.

O značaju programa govore brojni pozitivni komentari alumnista. „Škola evropskih integracija je dugoročna investicija u znanje, koja će mi omogućiti dalje napredovanje i iskorišćavanje prilika na Kosovu, za koje pre 6 meseci nisam znala da postoje“, rekla je jedna od polaznica na ovogodišnjoj dodeli diploma.

Povezani članci

Održana Konvencija angažovane demokratije: Regionalno povezivanje važno za održivost lokalnih inicijativa i pokreta

EWB

Organizacije civilnog društva razgovarale sa poslanicima Evropskih zelenih o situaciji u Srbiji

EWB

NKEU priprema sveobuhvatan izveštaj o merama Vlade tokom vanrednog stanja

EWB