fbpx
European Western Balkans
Politika

Skoro 12 miliona evra bespovratne pomoći EU za oporavak zdravstva Srbije

Emanuel Žiofre i Jadranka Joksimović; Foto: FoNet

BEOGRAD – Evropska unija opredelila je Srbiji skoro dvanaest miliona evra iz Fonda solidarnosti EU za finansiranje aktivnosti u borbi protiv COVID-19, kao i za sprovođenje ostalih mera u oporavku srpskog zdravstvenog sistema.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre uručio je danas ministarki za evropske integracije u tehničkom mandatu Jadranki Joksimović Sporazum o poveravanju, kojim je obezbeđeno „podmirenje dela troškova koji su nastali tokom krize javnog zdravlja nastale kao posledica pandemije“.

Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva Žiofre je izjavio da besprovratna pomoć od EU u vrednosti od skoro 12 miliona evra predstavlja još jedan izraz posvećenosti EU podršci Srbije u borbi protiv pandemije.

„EU je od početka stajala rame uz rame uz Srbiju. Finansirali smo kargo letove za transport medicinskih materijala, finansirali smo zdravstvene radnike i značajno pomogli Srbiji u kupovini vakcina. Srbija je dobila sanitetske i zaštitne maske. Pri tom, EU je tokom 20 godina uložila više od 516 miliona evra u zdravstveni sektor Srbije. Brojne bolnice širom zemlje finansirala je EU“, izjavio je Žiofre.

Ministarka Joksimović ocenila je da je pomoć EU, koja je obezbeđena današnjim potpisivanjem Sporazuma, još jedna konkretan dokaz dugoročne podrške Srbiji u vremenu krize.

“Mogućnost da koristimo ovaj Fond pod istim uslovima kao i punopravne članice Unije još jednom svedoči o solidarnosti EU sa građanima naše zemlje, ali i o konkretnim koristima od procesa pristupanja Uniji“, izjavila je Joksimović. Dodala je da je iznos koji je dodeljen Srbiji veći od onog koji su iz istog Fonda dobile neke države članice.

Povezani članci

Vučić: Na putu smo ka EU; Cvijić: EU najveći gubitnik izbora

Emina Muminović

Fabrici: Srbija da nastavi da radi jer se pozicija EU nije promenila

EWB

Crna Gora i Srbija bi trebalo da budu spremne za članstvo do 2025.

EWB