fbpx
European Western Balkans
Vesti

Skot: Odnosi Srbije i SAD opet mogu biti kao pre sto godina

Kajl Skat; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

BEOGRAD – Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je danas da je u potpunosti saglasan sa izjavom premijerke Ane Brnabić da odnosi Amerike i Srbije opet mogu biti kao pre sto godina kada se srpska zastava viorila iznad Bele kuće u Vašingtonu i dodao da se raduje tome.

“Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da naši odnosi opet mogu biti kao pre sto godina i ja sam saglasan i radujem se tome. Ovo je prilika da se posvetimo prijateljstvu i saradnji dve zemlje”, rekao je ambasador.

Skot je najavio da će u subotu 28. jula, u znak sećanja na ovaj jubilej i poštovanja prema Srbiji, podići srpsku zastavu iznad svoje diplomatske rezidencije.

“Mnogi kažu da je to bilo zlatno doba srpsko-američkih odnosa. Za mene je to bila norma naših odnosa, a ne izuzetak”, istakao je Skot i podsetio da su se dva naroda zajedno borila protiv fašizma u Drugom svetskom ratu, ali da SAD i danas pružaju podršku Srbiji u naporima da sprovede reforme na putu ka EU i sačuva mir i stabilnost u regionu.

On je podsetio da Srbija i Amerika i u oblasti privrede postaju sve povezanije i da američke kompanije sve više investiraju u Srbiji i da zapošljavaju oko 20.000 srpskih građana.

Ambasador SAD je podsetio da je srpska zastava istaknuta na Beloj kući zbog bliskosti tadašnjeg američkog predsednika Vudra Vilsona sa Mihajlom Pupinom.

“Pupin i Tesla možda jesu najpoznatiji Srbi u Americi, ali duga je lista Srba koji su oplemenili život Amerikanaca u svim oblastima”, naveo je Skot.

Povezani članci

Zemljotresi pogodili region, zemlje šalju pomoć u Albaniju

EWB

Ditman: Srbija se menja zbog sebe, a ne zbog Brisela

EWB

Koalicija za REKOM: Obaveza država je da obeleže Dan sećanja na genocid u Srebrenici

EWB