fbpx
European Western Balkans
Društvo

Skup podrške “Vranjskim” ispred Vlade Srbije

#StojimUzVranjske

BEOGRAD – Skup podrške osnivaču “Vranjskih“ novina Vukašinu Obradoviću “Stojim uz Vranjske” održan je večeras ispred vlade Srbije, a okupljeni građani i novinari, kako kažu, došli su u znak solidarnosti sa “Vranjskim”, za koje je stigla vest o gašenju, kao i Obradoviću, koji zbog toga štrajkuje glađu.

Kako je rekla novinarka Tamara Skroza, koja se obratila okupljenima, protest je neorganizovan, počeo je danas na društvenim mrežama, bez konkretnog plana, cilja, zahteva, te će, po svoj prilici, “nešto konkretno biti sutra”, nakon očekivanog sastanka predstavnika udruženja, novinara, svih zainteresovanih iz civilnog sektora, te da predstavlja “pobunu savesti, ništa manje, ništa više”.

Ilir Gaši iz Fondacije Slavko Ćuruvija rekao je da u vreme održavanja skupa predstavnici udruženja razgovaraju sa Obradovićem, nagovaraju ga da prestane sa štrajkom glađu i da misli da će tokom večeri “biti dobrih vesti o tome”.

“Ovde smo da pokažemo solidarnost sa našim kolegama i novinama koje su za više od 20 godina ostavile neverovatan trag u srpskom novinarstvu”, rekao je Gaši okupljenima.

Slobodan Georgiev iz BIRN-a kaže da je skup “Stojim uz Vranjske” zapravo slanje poruke Vukašinu Obradoviću da ima onih koji cene ono što je radio kao novinar 30 godina, da ga cene njegove kolege iz Vranja, “koje veoma teško žive”.

Georgiev je, rekavši da je čuo za predlog da se ne izveštava sa događaja koje ima ministar odbrane Aleksandar Vulin, smatra da je to malo i predložio je da se ne se izveštava ni sa jednog događaja vlade, niti predsednika, “sve dok se ne napravi neka vrsta konsenzusa”.

“Ovo nasilje kom smo izloženi je kontinuirano. Nije Vukašin samo izložen. Imamo tuče, rutinske pretnje novinarima, s tim mora da se prestane. I ako postoji neki zahtev, stop tom nasilju. Nemojte više da nas maltretirate”, rekao je Georgiev.

Na skupu “Stojim uz Vranjske”, videle su se parole “Probudi se voljena Srbijo, dugo si spavala u medijskom mraku”, “Srbija, narod i objektivni mediji su taoci”, “#Stojim uz Vranjske”.

Povezani članci

Izveštaj koalicije PrEUgovor: Veliki nedostaci u primeni Poglavlja 23 i 24

EWB

Poziv za podnošenje predloga projekata u okviru projekta “Evropa za mene”

EWB

Crta se obratila Evropskom parlamentu i Savetu Evrope: Zabrinutost zbog erozije demokratije

EWB